Дамянова: Единствено министърът е отговорен за образователните промени

5719
Дамянова: Единствено министърът е отговорен за образователните промени
Снимка: БГНЕС

Стандартите, така наречените подзаконови актове към закона за училищното и предучилищното образование за стандартите за учебен план, за общообразователната подготовка, които се разискват в момента, са единствено и само в компетентността и отговорността на министъра на образованието и науката. Това каза по време на брифинг в парламента председателят на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова от ПГ на ГЕРБ, предаде „Фокус“.

Тя каза това във връзка с изявленията на министърът на образованието и науката, че промените, които прави министерството, са заложени в промените на закона за предучилищното и училищното образование.

Кастрева като Танев - с реформата училищата ще са по-самостоятелни с програмата

Новата философия на образованието въвежда един добър принцип – принципът на училищната автономия. Така заместник-министърът на об...

Дамянова посочи, че тези подзаконови актове се разработват от Министерството на образованието и науката и в тях е заложен броят на часовете на отделните предмети, които да се изучават в училище, съотношението между задължителни, избирателни и факултативни часове.

„Подписът, който стои под тези стандарти, е единствено на министъра на образованието и науката и затова считам за некоректно да се обвинява парламентът в промени и да се създават внушение в обществото, че едва ли не народните представителите са заложили тези промени“, каза тя.

Дамянова изтъкна, че законът не определя предметите и стандартите на предметите, които да се учат в училище. „От 1 до 12 клас това се определя единствено и само от Министерството на образованието и науката“, каза тя.

Не мога да кажа, че имам конфликт с министъра на образованието и науката, допълни Дамянова. В отговор на въпрос дали има конфликт между нея и министъра, Дамянова коментира: „Не мога да кажа, че има конфликт. Налага се това обяснение, защото се създават внушения в обществото, които смятам, че са некоректни. Няколко пъти се цитира законът, цитира се Народното събрание“.

Танев бил готов да дискутира всичко, но не и писането на SMS-и и житейския въпрос

Мисля, че не съм сам. Това заяви образователният министър Тодор Танев по повод обявената реформа в образованието. Нека няма предубеден...

Тя каза, че през вчерашният ден са постъпили оплаквания към парламентарната комисия по образование и наука, че те са дали много кратки срокове за разработването на стандартите и учебните програми. „Още през месец април министърът на образованието сподели пред комисията, че тези стандарти ще бъдат готови до началото на лятото и се разработват“, коментира председателят на парламентарната комисия по образование и наука.

Дамянова посочи, че към всеки текст от приетия закон за предучилищното и училищното образование е отчетено мнението на министъра на образованието и на неговият екип. „По отношение на сроковете за влизане в сила ние сме се съобразили и с министерството“, каза депутатът.

По думите й през последните дни е имало много писма към парламентарната комисия по образование и наука от професионалните гилдии и поясни, че е изпратила обратно отговор към тях с пояснения за случващото се.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование