Целодневното предучилищно образование - по 10 часа на ден

6592
Целодневното предучилищно образование - по 10 часа на ден

В навечерието на четирите почивни дни Министерството на образованието и науката публикува за обществено обсъждане Проект на Наредба за предучилищното образование, която трябва да допълни разпоредбите в Закона за предучилищното и училищното образование, приет след в края на септември миналата година, предаде БГНЕС. Срокът на приемане на мнения и становища по Наредбата е 18 март.

Съгласно проекта предучилищното образование става задължително за всички деца, които са навършили петгодишна възраст. Учебната година стартира на 15 септември и приключва на 31 май. Целодневното предучилищно образование осигурява възпитание, социализация, обучение и отглеждане на децата в рамките на 10 астрономически часа на ден, а полудневното в рамките на 6 астрономически часа. Предлага се въвеждането на задължително условие децата да отсъстват по семейни причини за не повече от 10 дни за цялата учебна година с предварително уведомяване от родителите.

Без предучилищна подготовка за 4-годишните

ГЕРБ се отказва от идеята си за задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните. Това стана ясно от внесения текст за обсъждане. "...

Право да постъпват в детска градина ще имат децата навършили 2-годишна възраст. А предучилищното образование се организира в четири възрастови групи – първа – 3 и 4-годишните, втора – 4-5 годишните, трета – 5 и 6 годишните и четвърта подготвителна – 6 и 7 годишните. Задължително става постъпването в трета и четвърта възрастови групи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование