БСП официално поиска НС да отложи промените в училищното образование

3219
БСП официално поиска НС да отложи промените в училищното образование
Снимка: БГНЕС

Точно както обещаха вчера (3 февруари) чрез Валери Жаблянов по време на дебата преди избора на Меглена Кунева за нов министър на образованието, от БСП внесоха законопроект, с който искат да се отложи с една учебна година реформата в предучилищното и училищното образование.

Според червените приетият в края на септември миналата година нов Закон за училищното и предучилищното образование залага нови стандарти в образованието ни, но те трябва да се изготвят чрез поредица от подзаконови актове за прекалено кратки срокове. Още на дебата в пленарна зала за кандидатурата на Кунева стана ясно, че има заложени 22 стандарта, но само 3 са изцяло облечени законово. ОСвен това няма да стигне времето за одобрение, написване и напечатване на нови учебници за I и V клас до началото на учебната 2016 - 2017 година, казват от БСП. Такова е и категоричното мнение на Асоциация "Българска книга".

Танев предаде властта на "интелектуалното бижу" Кунева

Искам мотивацията и енергията на екипа на МОН да се запазят и надградят. Това каза новият министър на образованието и науката Меглена К...

По сегашния разчет новият закон влиза в сила от август тази година. БСП обаче иска заложените промени да влязат в сила от учебната 2017 - 2018 година.

От БСП вече заявиха, че не са съгласни с надомното образование, печатането на учебници без контрол и финансирането на частни училища. Законът беше приет по инициатива на ГЕРБ, а основен двигател по изготвянето му беше бившият зам.-образователен министър и настоящ депутат от партията на Бойко Борисов Милена Дамянова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com