Боян Захариев: Учителят не е безпомощен без учебник

2869
Боян Захариев: Учителят не е безпомощен без учебник
Снимка: Getty Images/Guliver

Един учител не е привързан към учебника и безпомощен без учебник. Това коментира Боян Захариев от Институт "Отворено общество".

"Министерството, а и целият сектор на образование, се нуждае от политическа подкрепа. Цялото общество видя, че ще има трудни проблеми за преодоляване. В МОН има добри специалисти, включително на високите управленски нива. Проблеми с експертността, в този смисъл не мисля, че ще има. Въпросът е, че самата задача е много сериозна", каза пред БНР Захариев по повод задачите пред новия просветен министър Меглена Кунева, която замести на поста Тодор Танев.

Нови учебници за I и V клас няма да има навреме, виновни са депутатите

По новите учебни програми няма да има учебници за I и V клас, след като АБК обжалва заповедта на г-н Танев. Учениците ще учат по новит...

Захариев изтъкна, че проблемът на ведомството не е в прозрачността на водените действия, а "подводните камъни".

"Десетки хора работят по всеки стандарт и той се публикува за публично обсъждане, както стана и с досегашните, по които вече се работи. Те са малка част от всички останали, общо 19 мисля. Там се получава един плашещ обем от норми и текстове, който сигурно ще надхвърли 1000 страници. Представям си как целият този процес ще се координира", каза той.

Отлагането на приемането на закона също би могло да бъде някакво решение, изтъкна ученият и допълни, че обществото внимателно следи ставащото в търсене на нови скандали. Издателите и автори на учебници също изпитват притеснения дали ще се справят в срок.

"Аз лично исках да видя повече промени и може би с по-малко текстове и по-малко регулация, но, така или иначе, законодателят вече си е казал думата и сега това трябва да се изпълнява. Подозирам, че не са неоснователни техните притеснения. Аз обаче не съм чак толкова разтревожен за образователната система, защото тя може на собствен ход да работи доста добре за доста дълго време. Имам по принцип доверие в учителите. Един учител не е привързан към учебника и безпомощен без учебник, така че това няма да създаде някаква огромна катастрофа", каза Боян Захариев.

Танев: Кунева ще закачи нещата, където и да е

Меглена Кунева ще закачи нещата, където и да е. Това коментира министърът на образованието в оставка Тодор Танев относно номинацията на...

Към момента няма особени сътресения по другата обявена от Кунева цел – изпълнението на оперативната програма за наука и иновации. В сектора на висшето образование обаче предстоят трудни разговори с академичната общност, която е доста чувствителна към външни авторитети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com