Започна истерията за записването в елитните гимназии в 1-ви клас

9149
Започна истерията за записването в елитните гимназии в 1-ви клас
Снимка: Thinkstock

Най-малко по пет деца ще се борят за едно място в паралелките за първи клас на елитните столични училища. Това показа проверка на „Преса" в разгара на кампанията по приема. На повечето места тя тече от няколко седмици и ще продължи до края на май. Броят на подалите молби обаче вече многократно надвишава капацитета на най-желаните учебни заведения.

„Близо 450 семейства са внесли документи при 96 свободни бройки", обясни Надежда Николчева, директор на столичното 31-во училище, по-известно като „Бастилията". Родителите вече не просто избират къде да учи детето им, а дори при кой учител. Във форумите и в социалните мрежи славата на добрите педагози се разнася бързо и за места при тях се застава на опашка още от зимата. „При 100 свободни места сме получили 500 заявления", коментира и директорът на 119-о СОУ в столичния кв. „Изток" Диан Стаматов.

Приетите ученици ще бъдат обявени на 3 юни. По правило няма формален краен срок, но неофициално директорите са се уговорили да няма голяма разлика между датите. Така семействата на деца, които не са одобрени по първото желание, ще могат навреме да проверят къде има свободни места и да подадат документи.

„Въпреки че официалните срокове за прием на заявления ще са минали, навсякъде, където има свободни бройки, всяко дете ще е добре дошло", увери Надежда Николчева. Върнати кандидати се очаква да има само в няколко от централните столични училища като 18-о СОУ, 20-о ОУ, 133-то СОУ, 73-то СОУ. Навсякъде другаде ще записват буквално до 14 септември.

Извън централните училища в столицата конкуренцията е значително по-малка. В 88-о ОУ в жк „Овча купел" подалите молби са 200, а местата - 120, с перспектива да бъде сформирана още една паралелка с 24 деца, обясни директорът Милена Пенева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com