Записването в гимназиите ще продължи до края на август

25514
Записването в гимназиите ще продължи до края на август
Снимка: БГНЕС

В гимназиите останаха незаети места след четвърто класиране, но за всеки регион е различно. Професионалните гимназии страдат най-много от липса на места. Това заяви днес министърът на образованието и науката в оставка проф. Анелия Клисарова,

Записването в гимназиите ще продължи до края на август и ще има още възможност за разпределение на учениците, в зависимост от това къде желаят да учат след VII клас. Правят се анализи и е много рано да се каже колко са отпадналите през последната година ученици и колко деца са в риск, като най-точни резултати ще има към края на септември.

Ваканция за учениците от 21 до 26 май

Дните от 21 до 26 май включително ще са неучебни за всички училища в страната, реши Министерството на образованието. 22 май ще е неуче...

Има деца, които не ходят редовно на училище и трябва да се вземат много сериозни мерки. Клисарова добави, че ще е хубаво да има европейски регистър, за който вече се мисли. Чре нето трябва да може да се проследява движението на учениците.

Относно това дали ще има промяна в ученическата ваканция Клисарова обясни, че ваканцията се прави със заповед и винаги се разполага в месеца спрямо съботите и неделите. Дали ще има промяна във формата на матурите и изпитите за следващата година ще се обсъжда септември. В края на август на държавните зрелостни изпити ще бъде тествано електронно оценяване паралелно с нормалното оценяване. Тестването ще бъде в оценяването, като оценителите ще получат работите на учениците сканирани и ще ги оценят, чрез компютър, обясни още министъра в оставка.

Относно предложение на БЧК плуването да влезе като задължителна програма в училище, Клисарова коментира, че това би било прекрасно, но не може да се случи от тази или следващата година, защото за плуването се необходими сериозни съоръжения.

Преди това, на официална церемония, Анелия Клисарова връчи договори на кметове по проекти за деца и младежи в риск. Обект на проектите са децата между 3 и 6 години като целта е те да придобият по-добри езикови и социални умения.

По-къса ще бъде коледната ваканция за учениците тази година

По-кратка коледна ваканция ще имат учениците тази учебна година. Това става ясно от проект на постановление, под­писано от министър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com