Законопроектът за предучилищно и училищно образование застрашава приобщаващото образование

9610
Законопроектът за предучилищно и училищно образование застрашава приобщаващото образование

Проведе се Кръгла маса в Парламента относно Законопроекта за предучилищно и училищно образование и приобщаващото образование

На 27.03 2015 г. под патронажа на Милена Дамянова, председател на Комисията по образование и наука, в Народното събрание се проведе кръгла маса на тема “Приобщаващо образование – образованието на 21 век”. Специален гост на събитието беше д-р Джон Рейвънскрофт от Единбургския университет, който изнесе презентация за шотландския опит в реформирането на образованието.

Дрогата в училищата се разпространява главоломно

Много по-малко се говори за дрогата, отколкото за насилието в училищата. Но дрогата се разпространява с главоломни темпове, а всички си...

Центърът за приобщаващо образование и други НПО-та са разтревожени, че има реална опасност промените между първо и второ четене да променят смисъла на Законопроекта за предучилищно и училищно образование в частта, която се отнася за приобщаващото образование. Те категорично подкрепят първоначалната философия на проектозакона, според който отговорността за приобщаващото образование и по закон е на училищата и детските градини.

Експертите заявяват своето несъгласие новите структури на подчинение на МОН, досега наричани  ресурсни центрове, да оценяват, насочват, наблюдават, подкрепят и да водят случаите на всички ученици и деца, които се нуждаят от допълнителна подкрепа, и да се преименуват на регионални центрове за приобщаващо образование или специализирани звена за приобщаващо образование.  Това е подмяна на смисъла, ценностите и философията на приобщаващото образование.

Приобщаващото образование трябва да се случва в училище и в детските градини и то е тяхна отговорност. Необходимо е те да получат по закон и отговорността, и ресурсите за това – да наемат специалисти, да осигурят подкрепяща среда, да работят с родители, т.н. След като се промени средата училището ще може да посрещне нуждите на всички деца и да създаде условия за участие в процеса на учене в училище или в предучилищна група, и не само за децата със специални образователни потребности.

Приобщаващото образование не се отнася за децата със специални образователни потребности, то е за всички: деца, учители, родители. Центърът за приобщаващо образование изрази своето настояване този индивидуален подход към всички деца наистина да намери място в българското училище, а не да остане подменен термин на хартия. В пълния си смисъл приобщаващото образование е качествено образование за всички деца в училище, което зависи от всеки учител, всеки ден; развиване на способностите и личността на детето; премахване на всички бариери, които могат да възпрепятстват ученето и участието на всяко дете, отношение на приемане, разбиране, уважение, грижа, подкрепа.

Обявиха датите за матурите

На 20 май от 10 часа ще се проведе националният приемен изпит по български език и литература за завършващите 7 клас за учебната 2015/20...

„Децата, които имат нужда от допълнителна специална подкрепа, трябва да я получават в училище от училищния екип. Те не трябва да се „грижа на“ ресурсните учители, както досега.  Ресурсните центрове са ценна част от приобщаващата общност,  именно като оказват методическа подкрепа на  учителите, извършват вторична, специализирана оценка на потребностите на децата, които не се справят след предоставена допълнителна подкрепа в училище. “ – обобщи Ива Бонева, изпълнителен директор на Центъра за приобщаващо образование.

Пътят към успешен процес на приобщаващо образование минава през преместване на центъра на приобщаване и подкрепа в училище, през овластяване на училището, през превръщането на училището в общност от професионалисти, които имат и знанията, и уменията как да бъдат полезни на децата, които работят в отношение на доверие, в екип и с участието на родителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование