Забавните стихчета за домашното насилие - играчка-плачка

13171
Забавните стихчета за домашното насилие - играчка-плачка

„Тръгнала една плесничка ... Татко, мили, откъде? И дали е с ръкавичка, таз плесничка или – не? – Откъде и как, не зная, синко, милъчк, но знам – обикаля, обикаля ...”. Това е част от стихотворението „Приспивна песничка” в учебник на издателство „Булвест 2000”, което предизвика поредната „вълна” във Facebook.

Проф. Мария Герджикова, един от членовете на авторския колектив, изготвил учебника, заяви, че приветства въвеждането на темата за борбата с насилието. Темата конкретно за насилието над децата не трябва да остане само с това. Продължете темата с учебниците, защото предстои приемане на закон и ако не се говори, ще я затворим за следващите 10 години, коментира проф. Герджикова.

Жени от "Ислямска държава" разказаха за униженията

Жени от Узбекистан, които по чудо успели са оцелеят, си спомнят страшните години на "семейно робство". Бегълките разказали за униженият...

Проблемът е, че въпреки умалителните думи и любезните думи ситуацията е пример за посочените в чл. 2 от Закона за защита от домашното насилие. Това каза колумнистът на Actualno.com Елисавета Белобрадова в сутрешния блок на Нова телевизия. Децата не знаят какви права имат и как могат да се защитят от домашното насилие, защото в училище тези въпроси не се коментират. Когато идва шеговит текст по темата, след като няма образователен акцент какво е домашното насилие, то децата, които са жертва, могат да пострадат. Естествено, че тези, които не са жертва, ще го приемат от шеговития аспект, посочи г-жа Белобрадова. Шегата е шега, но децата трябва да знаят, че ако се чувстват обект на насилие вкъщи, могат да говорят с учителите си и да се вземат мерки, каза тя.

По думите на Елисавета Белобрадова стихчето не влиза в задължителния материал за образование. То присъства девет години и досега реакция не е имало. Това призна и представителят на „Булинвест 2000” Екатерина Виткова. Тя каза, че авторът не е искал в никакъв случай да стимулира насилието над децата. Витова обаче добави, че обществото много се е променило и трябва да се осъвремени подборът на художествените производения. Насилието над децата сега е доста по-сериозен проблем, посочи Виткова. Щом има чувствителност към „Приспивна песничка”, значи трябва да има осъвременяване и имаме нужда от помощ и от институциите, за да го сторим, подчерта Виткова.

Проф. Герджикова попита Елисавета Белобрадова дали ако е учител, може да постави стихчето като пример в борбата с насилието над децата. Белобрадова не се съгласи, а проф. Герджикова обясни, че стихотворението е част от три произведения и се възмути, че няма време в рамките на сутрешния блок на Нова телевизия да обясни тезата си. Защо ме поканихте тогава, попита тя в момента, в който пуснаха рекламите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com