Въвеждат матура по компютри и онлайн изпити

27398
Въвеждат матура по компютри и онлайн изпити
Снимка: БГНЕС

Над нова матура ще се потят гимназистите. Учениците да държат държавен изпит и по компютърни умения след десети клас, предвижда управленската програма на кабинета. Препитването ще бъде изцяло онлайн, предаде Стандарт нюз.

Два други изпита след седми клас също ще се провеждат в мрежата. Става дума за т.нар. малки матури по природни и обществени науки.

Все повече млади хора не умеят да четат и пишат

Нараства броят на младите българи, които са неграмотни. Това заяви в Пловдив доц. Ангел Иванов от Аграрния университет по време на кръг...

Основните изпити по български и математика, с които се извършва приемът в гимназията, обаче ще останат на хартия.

Програмата на кабинета "Борисов 2" предвижда също при финансирането на училища да се взема предвид не само броят на учениците, но и качеството на преподаване. Същият принцип ще бъде заложен и при субсидиите за университетите.

От програмата не става ясно дали онлайн изпитите ще се проведат еднократно, за да тестват възможностите за такова оценяване, или ще станат постоянна практика.

Програмата предвижда също при финансирането на училища и детски градини да се взема предвид и качеството, а не само броят на учениците. С качеството на преподаване ще се обвърже и диференцираното заплащане на учителите. В училищата ще бъдат създадени тренировъчни предприятия, чрез които децата ще усвояват предприемачеството. При висшите училища ще бъде променен моделът на финансиране, като половината от парите, които се отпускат, ще бъдат давани също на базата на качеството, както и на това как се реализират студентите, които са ги завършили. Университетите ни вече ще получават оценки и акредитации не само на местно ниво, а и от европейски институции и експерти. Записано е също, че България трябва да се превърне в център "за модерно висше образование, атрактивен за студенти от Европа и света". Университетите ни ще получават подкрепа за участие в международни изяви, за да рекламират в чужбина образованието, което дават. Записано е, че ще има промени в Закона за висше образование в частта, свързана с броя на студентите и таксите, но не е уточнено как точно ще се коригират те. Държавата ще насърчава и малките и средни фирми, които искат да влагат пари в научни изследвания. Ще има и специални насърчителни схеми за назначаване на млади изследователи в предприятията.

В училище вече няма да се учи информатика?

Предметът „Информатика“ ще спре да се изучава в общообразователните училища и езиковите гимназии. Единствените училища, в к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование