Вдигат учителските заплати с 11%

34719
Вдигат учителските заплати с 11%

Заплатите на учителите ще бъдат увеличени с 11% от Нова година, съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов, предаде Станадрт нюз.

За увеличението на доходите се говореше отдавна, но не беше ясен точният процент. Учителският синдикат и правителството се споразумяха преди дни да бъдат дадени още 20 милиона за образование към договорените до момента 80 млн. лв. Тогава Янка Такева от КЛНСБ каза, че всички тези пари отиват само и единствено за работни заплати.

Такева: Не приемаме 5-процентното увеличение на учителските заплати

Учителските заплати трябва да се увеличат с не по-малко от 10%. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Я...

С 11% увеличение догодина младите учители ще получават 500 лева, поясни Иганотов пред БНР. Старшите преподаватели ще вземат към 530 лв., а главните - 580 лв.

Малко е, но това е възможното, в нашата система има 12% увеличение на доходите за 3 години,
припомни Игнатов. Въпреки това средната заплата на българския учител в момента е 730 лева.

Това увеличение категорично не отговаря на предложенията на „Подкрепа” и нарушава колективния договор за образование, казаха обаче от синдиката. По този начин само се компенсира инфлационните процеси през последните 3 години, когато учителската заплата беше замразена, заявяват от синдиката.

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" ще продължава да настоява за Национална стратегия за увеличение на средствата за образование, които през следващите 3 години трябва да стигнат до 6 % от БВП за страната.

Синдикат "Образование" предлага и ще следи гарантирането за финансови средства към училищата с по-малък брой ученици, за обезпечаване договореното увеличение на работни заплати. Средствата към малките училища с под 400 ученици ще дойдат след промяна на формулите за разпределения на средствата по ЕРС.

Борисов: Образованието е приоритет

Образованието е приоритетно за правителството, като близо 30 млн. лева отиват за електронно и дистанционно образование и младите учен...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com