Ваня Кастрева: МОН не продава матурите, МОН дарява знание

20665
Ваня Кастрева: МОН не продава матурите, МОН дарява знание
Снимка: БГНЕС

100-150 лева и имаш верните отговори на матурите. Това стана ясно след журналистическо разследване на Нова телевизия.

Въпреки 4300 камери, 10 000 квестори и запечатани класни стаи, верните отговори могат да бъдат получени – по мобилния телефон в тоалетната например. Колегите от Нова си купуват верните отговори за матурите по български език и по география.

Бисери от матурите: 'Пеьо Яворов е титаничен поет'

Матурите никога не минават гладко и след всяка една остават бисери на зрелостниците, на които не знаем да се смеем ли, да плачем ли. Ст...

Още на 19-ти май, т.е. ден преди провеждането на матурите, Министерството на образованието (МОН) публикува официално съобщение, в което обяви, че всякакви изтекли в интернет и социалните мрежи информации за верните отговори на матурите „целят единствено нагнетяване на напрежението и провокиране на недоверие към МОН”. От банката с тестови задачи теоретично възможните комбинации на задачи са над 11 милиона. Самият изпитен вариант ще бъде генериран пред медиите от произволно избран журналист в 5.30 часа в сградата на МОН, увериха от образователното министерство.

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева увери, че матурите не се продават от МОН. МОН създавало и дарявало знание на учениците и учителите, каза Кастрева, която увери, че само „лоши хора” като показания в репортажа можели да продават отговори. Попитана преди 8 сутринта вчера (20 май) са разполагали с верните отговори, тя отговори, че става въпрос за десетина души, включително двама представители на МВР. МВР ще проучи случая с продадените отговори, подчерта заместник-министърът на образованието. Тя каза, че ще бъде проверен и появилият се човек с ник „Пейо Яворов” във Facebook, който уверяваше, че точно поетът ще се падне на матурата по български език и литература.

Каква е процедурата – в 8 сутринта, когато е ясен вариантът, училищата имат вече файлът с матурите. Всяко училище размножава изпитните варианти според броя на зрелостниците, които се явяват. Кастрева се съгласи, че вероятно някой учител или квестор дори би могъл да снима верните отговори и да прати на „съответния адрес”.

Заместник-образователният министър с бодряшки тон призна още, че квесторите щели да донесат голяма торба с разнообразни инструменти за преписване. Кастрева попита и родителите на преписвачите какво дават на отрочетата си с жеста технологично да го подсигурят да преписва. Отделно искахме да има специалист, който да следи на живо камерите по класните стаи. Ще се търси и дисциплинарна отговорност на квестор, който е излязал по време на изпита и е говорил по мобилен телефон, добави Кастрева.

Отговорите на матурите изтекоха от МОН "на черно", преди изпитите

Измама или не – верните отговори на матурите по български език и по география изтекоха предварително. Разследване на Нова телеви...

Вчера са хванати 34 преписвачи, повечето от които с мобилни телефони. Обществената нетърпимост към измамата е много важна и трябва всички да спазват правилата, завърши Кастрева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование