Валери Жаблянов: Абсурдно е държавни пари да отиват за частно образование

30285
Валери Жаблянов: Абсурдно е държавни пари да отиват за частно образование
Снимка: БГНЕС

Средно 1300 лева отиват за всеки ученик в България в училища, които не са частни. Тези пари се дават от държавата и точно това е в основата на приетия на първо четене

Според Галя Захариева от ГЕРБ това трябва да се случва и в частните училища, защото така учениците щели да бъдат равнопоставени. Държавата трябва да се погрижи за всички свои деца. Не вземаме от никого – ще даваме допълнителни средства, увери Захариева, която каза, че това е в изпълнение на решение на Народното събрание още от 2006 година.

Монов: Да сте чували за победител на международна олимпиада от частно училище?

Дискусията за образованието е важна във всеки един контекст на обществения ни живот, защото това което ме тревожи, е непрекъснатото пад...

Не мога да си представя как на законодател може да му дойде тази идея. Още от Възрождението богатите хора са давали за образование и не са искали нищо обратно. Сега стигнахме дотам, че приемаме за нормално общественият ресурс да се плаща на частни предприемачи, възмути се народният представител о т БСП Валери Жаблянов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Има вече общини с по едно решение. Бюджетът за образование е 3,1% от БВП. Откъде ще вземете пари за частните училища, нападна Жаблянов. Ще разпределяме средства според броя на децата, не говорим за вземане на пари от настоящия бюджет. Допълнителните средства ще се дават от 2018 година, ако законопроектът бъде приет. Тогава ще се изпълнява това решение, обясни Захариева.

Депутатът от ГЕРБ счита, че таксата за частните училища щяла да намалее, ако те бъдат дотирани от държавата – с около 100 лева на месец ще стане по-евтино обучението в частно училище.

Като цяло качеството на образованието е по-високо в публичните училища, смята Жаблянов. Ситуацията с различните училища обаче е много различна, призна той. В момента Конституцията дава възможност всяко едно дете да завърши средно образование. Частното образование е нещо отгоре – тогава си плащате и няма нищо ненормално в това, обясни депутатът. Когато образованието в България достигне такъв процент от БВП, тогава можем да говорим за друга система. Сега парите отиват при по-богатите, твърди Жаблянов, на което Захариева опонира, че не е съгласна.

Калоян Паргов: Когато парите следват ученика, образованието се влошава

Категорично съм против държавата да финансира частни училища. Там учат сравнително малко деца в паралелка и условията са чудесни. Тък...

Показан беше и пример от Столипиново – там, в училище, пет до шест души не могат да говорят добре български, казват учители. Един от учениците сподели, че има четворка по история и когато беше попитан кой е създал българската държава, той каза: „Не знам”.

Има два слаби момента в случая с образователния законопроект на ГЕРБ. Първият е външното оценяване на качеството на образованието. А вторият момент е, че в новия Законопроект преминаването от четвърти в пети клас става без оценка. Има и предложение основното образование да бъде завършвано в седми клас, което е безумие на фона на общата необразованост, каза Жаблянов. Идеята е, че много деца сменят училище след седми клас – затова го правим, поясни Захариева. Нашият законопроект предвижда при добри резултати на училищата да има и допълнително финансиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование