В училище вече няма да се учи информатика?

76109
В училище вече няма да се учи информатика?
Снимка: Thinkstock

Предметът „Информатика“ ще спре да се изучава в общообразователните училища и езиковите гимназии. Единствените училища, в които ще продължи да се преподава, ще са математическите гимназии и специализираните школа по компютри. Това е записано в новите учебни планове, съобщава „Телеграф“.

Те трябва да влязат в сила след приемането на новия закон за средно образование, който се гледа на първо четене в парламента. Това значи, че информатиката като предмет ще отпадне най-рано през следващата година.

В света има 58 млн. деца, които са извън училище

Все още в света има 58 милиона деца, които са извън училище, каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в СУ "Св. Климент Охридск...

Досега в 9 и 10 клас децата учеха по 1 час седмично информатика. В същото време информационни технологии се изучаваше от 8 до 10 клас отново по един час. Новите учебни планове, обаче, изцяло премахват предмета „Информатика“, а информационните технологии са редуцирани до 1 ч. седмично само в 8 и 9 клас. В същото време според разпоредбите на новия закон могат да се профилират в 11 клас като изберат точно информатиката. Новите учебни планове, обаче, предвиждат почти университетска подготовка по предмета.

„Ако информатиката се премахне, децата ще загубят интерес към тази наука. Тя обяснява как работят всички части на компютрите, дори на телефоните“, коментира учителката от 73-о СОУ Мими Виденова, която смята, че без този предмет учениците ще завършват компютърно неграмотни. Тя и колегите й от други училища изпратили писмо до президента, просветния министър и до председателя на парламентарната комисия по образование, в което настояват предметът да не се премахва. От Министерството на образованието веднага се съгласили, че децата не могат да продължат образованието си без да учат информатика, и ще внесат предложение към парламентарната комисия тези учебни планове да бъдат променени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование