В училище в панагюрското село се провеждат срещи по пилотен проект за дуално обучение

11996
В училище в панагюрското село се провеждат срещи по пилотен проект за дуално обучение
Снимка: Thinkstock

В ОУ „Свещеник Недельо Иванов” в село Поибрене се проведе първа среща във връзка с реализиране на пилотен проект „Внедряване на образователен модел на европейско ниво в община Панагюрище“ с първи етап – „Дуална система на обучение в община Панагюрище“. Това каза директорът на училището в панагюрското село Дидка Пенева, предаде Фокус.

„Срещата премина много добре и на нея присъстваха всички родители и децата от седми и осми клас, които показаха отношение и ангажимент от тяхна страна и е положителен знак”, каза още Пенева. Според нея идеята за реализиране на дуалната система на образование, която предвижда паралелно обучение на две места - в професионално училище и в предприятие, като едновременно с теорията учениците придобиват и практически умения, е много добра.

Танев: Задължително е да има предмет гражданско образование

Имаме една чудесна идея в министерството – в момента заедно с швейцарци и австрийци обмисляме възможност за дуално образование. Т...

„На срещата присъстваха представители на две фирми от Панагюрище, които представиха една специалност „Лазарна техника и оптика”, която е сложна и към нея нямаше голям интерес. Другата представена специалност породи по-голямо оживление, тъй като е свързана с конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил и ще се изучава в една от гимназиите в Панагюрище. Няколко деца вече проявиха желание да изучават такава специалност и след това да работят по нея. Хубавото на дуалната система на обучение е че предлага финансова подкрепа по време на обучението. Като изучат първата година по професията, на следващата им предлагат договор като чираци и получават известна сума. Проектът предвижда финансова подкрепа по време на обучението и работата, което е добре за децата”, добави Дидка Пенева. Следващата среща, на която ще се представят още специалности, ще бъде на 25 март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование