В училище: И родителите с бележници

29171
В училище: И родителите с бележници
Снимка: Getty Images/Guliver

Майките и татковците на петокласниците ще имат родителски бележници. Там те ще записват важна информация за учебния процес на детето си, която често учениците забравят или изобщо не достига до тях – датите на класните и контролните, приемното време на учителите, директора и психолога на училището и др. Разработката на този нов тип бележници е по проекта „Добри дошли в 5 клас родители”. Той е финансиран от Столичната община и се изпълнява от „Асоциация Родители”.

Според педагозите в пети клас значително се увеличава броят на децата, които изпитват затруднения при обучението. Именно тогава учениците са и най-застрашени от отпадане от училище, пише "Монитор". Това е така, защото до четвърти клас децата имат един основен учител, който е с тях почти през цялото време и им става нещо като „втора майка”. В прогимназиалния етап обаче преподавателят е различен по всеки предмет.

Излизат свободните места след второто класиране за гимназиите след 7 клас

Днес ще бъдат обявени свободните места за прием в гимназиите в София след края на второто класиране. 184 са седмокласниците, които не...

„Точно тогава учениците влизат и в пубертета, което допълнително затруднява адаптацията им към новата организация на учебния процес”, обясни председателят на „Асоциация Родители” Цвета Бресничка. Това прави децата по-уязвими и склонни към проява на агресия както и към първите опити на цигари и алкохол.

Експертите виждат решението за преодоляване на кризата в пети клас в по-засилената комуникация между учители и родители, която в момента липсва. Затова ще се създадат и родителските бележници.

„В момента ги разработваме. Целта е там родителите да имат всичката важна информация за училищния живот на детето си, която да се обновява по време на родителски срещи”, обясни още Бресничка.

По проекта се предвиждат и обучения на класни ръководители в 5-и клас и родители, както и провеждане на тематични родителски срещи. Най-напред родителските бележници ще се раздадат пилотно в училищата в район „Красно село” в началото на тази учебна година, след което и в другите столични школа.

Дисциплината в училище е нерешим проблем

Дисциплината е нерешим проблем за МОН дори след проведената онлайн анкета, която целеше експертите от министерството да се запознаят с ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com