В час ще могат да влизат и по двама учители

15187
В час ще могат да влизат и по двама учители
Снимка: Getty Images / Guliver

В класните стаи, където има по-големи паралелки, вече ще може да влизат двама учители. Това ще стане възможно след приемането на новия училищен закон, разказа зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

В момента МОН е получило редица предложения, с които учители и директори искат по-малък брой ученици в паралелките - например таванът да бъде 22 деца. Според Кастрева обаче съществува и вариант в големите училища, където има повече преподаватели, проблемът с осигуряването на спокойна учебна среда да бъде решен с въвеждането на двама преподаватели в клас. Друг вариант е децата да се делят на групи.

Дават на общините пари за безплатни учебници до 7 клас

С преразпределение на бюджета на Министерството на образованието и науката за 2015 г., правителството предстои да отпусне 20 млн. лв....

Обмисля се и още една идея, която ще бъде заложена в новия стандарт за оценяване, който ще влезе в сила заедно с училищния закон. Съгласно нея в часовете по български език и литература оценяването задължително ще включва създаване на писмен текст. В момента доста от учителите поставят оценката върху писмена работа на базата само на тест. Обсъжда се също това да залегне и при оценяването на матурите. При тях се обмисля висока оценка да не може да бъде поставяна, ако ученикът не е написал текст по 41-ви въпрос, който изисква есе или интерпретативно съчинение. От години за това настоява и лидерът на ДПС Лютви Местан. В момента децата спокойно могат да изкарат петица, само ако са решили правилно теста и са събрали необходимия брой точки, предаде Стандарт нюз.

Учителите ще бъдат разтоварени и от голяма част от задължителната бумащина, като документацията все повече ще върви по електронен път. Първото нещо, което ще бъде премахнато, е т. нар. материална книга, в която учителите нанасят преподадения материал.

Ще има увеличение на заплатите на учителите, макар че не се знае кога, но се търсят варианти. Това пък стана ясно от думите на просветния министър Тодор Танев. Той каза на присъстващите учители, че на самия него заплатата винаги му е стигала "до втората седмица". Танев им обеща, че учителят вече няма да бъде "слуга на богати родители и невъзпитани деца". От думите на Танев стана ясно също, че в професионалните гимназии ще се излиза с диплома, която условно съответства на "чирак", а в 12 - на "калфа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование