Увеличение на учителските заплати и ново оценяване на матурите готвят от МОН

113953
Увеличение на учителските заплати и ново оценяване на матурите готвят от МОН
Снимка: БГНЕС

От 1 юли ще има увеличение на заплатите на учителите до 35 години между 30 и 50 лв. Това обяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.

Образователният министър подчерта, че няма промяна в подготовката за изпитите на 21 и 23 май за 7 и 12 клас. Отнасяме се много сериозно, защото знаем колко важна е задачата, която има Министерството на образованието. Всичко върви по план и бланките за изпитите се подготвят. Клисарова обясни, че първо ще се проведе самата матура, след което от резултатите от изпита ще стане ясно и каква ще бъде скалата за оценяване. Тоест как ще се оценят матурите ще се разбере след като зрелостниците в цялата страна направят изпита си. Възможно е да се направи минимум, който е за тройка и ако учениците са под него, да повторят изпита си.

Клисарова аргументира решението на министерството да се въведе нова скала за оценяване на матурите с това, че всички говорят за качество на образованието и това е една първа стъпка към гарантирането му. Идеята е не да направим скалата така, че да отчетем много висок процент на завършили матурите си, а така, че да гарантираме, че този, който е взел матурата си е достатъчно подготвен за висшето си образование или бъдеща работа, обясни тя. Според нея новата скала за оценяване на матурите ще мотивира учениците да учат повече.

Клисарова разказа за евентуална интересна и полезна идея да има стажанти учители, тоест студенти, които да бъдат на практика в часовете за по-дълго време, а не както е в момента. Това решение се мотивира и от страна на самите бъдещи учители, така и от учителите с по-голям стаж, които искат да предадат опита си на по-младите им наследници.

Тя призна, че при срещи с учители и родители те са се оплакали, че учебниците не са направени както трябва и като дизайн, и като съдържание. Позицията, която заема образователното министерство е, че учебниците трябва да се пишат предимно от учители, тъй като те са най-близо до децата.

Не на последно място министърът на образованието каза, че учителите трябва да са в регулираните професии. Университетите пък да имат единни стандарти за качествата и уменията за завършващите педагогика, които трябва да са по единни програми и качество

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com