Увеличават заплатите на учителите от септември

33656
Увеличават заплатите на учителите от септември
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието ще представи резултатите от онлайн допитване по проекта за закон за училищното образование. Министър Анелия Клисарова обясни пред БНР, че близо 10 хиляди са участниците в допитването и им благодари за интереса.

"Има и родители, и учители, но се зарадвахме на становището на учениците и тяхното мнение за това накъде трябва да върви средното образование. Хубаво е, че техните виждания не се различават. Процедурата продължава. Там, където има дискусия и спор, ще оставим отворени въпросите. Мисля, че ще се получи едно добро обществено обсъждане на наболелите въпроси на образованието", каза Клисарова.

За дискусията около учебниците министър Клисарова каза: "Може би не се разбра философията на този един учебник. Това се прави с цел да направим добро съдържание на учебника, такова съдържание, което да бъде добре възприето от учениците. За един учебник - в голям процент така са отговорили в онлайн проучването, обясни тя. При всички случаи не нарушаваме конкуренцията. Когато авторският колектив е избран, то е конкурентно начало. Когато този учебник бъде и обществено обсъден, може да бъде допълнен. Когато гарантираме съдържанието, то пак ще има конкурс по закона за обществените поръчки и ще бъде отпечатат от тези издатели, които спечелят конкурса", заяви Клисарова.

През миналата седмица, в колективния трудов договор беше разписано, че заплатите на учителите ще бъдат повишени. "Да, това ще се случи от септември", потвърди ресорният министър и допълни: "Вече са подготвени документите, за да бъдат внесени в МС. Ние гарантираме с тези средства началната работна заплата за учителите във всяка позиция. Най-много за младите учители. Парите ще ги има. Има големи разлики в заплатите между учителите в големите градове и в големите училища и тези в малките населени места. Тази разлика не бива да се допуска. Разбира се не могат всички да имат еднакви заплати, но да гарантираме минималната, началната заплата".

Купуването на дипломите и вписването им в образователното министерство е проблем, по който напоследък също много се говори.

"Още същия ден, когато получих тези съобщения се обърнах към прокуратурата. Много неприятно е това, то е лош сигнал и от гледна точка на образованието в България. Бях чувала за това, но ми се струваше доста нереално. Много зависи и от цялото общество, не можем да учим младите хора, че могат да си купят диплома или изпит", каза още Анелия Клисарова пред националното радио

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com