Увеличава се броят на младежите, отказали се от ученето

7083
Увеличава се броят на младежите, отказали се от ученето
Снимка: БГНЕС

През изминалата година България отчита напредък само по една от целите на Националната стратегия за учене през целия живот. Това става ясно от приетия от правителството днес доклад за изпълнението на документа.

Подобрение има само по отношение на завършилите висше образование на 30-34 г. От 26.9% през 2012 г., две години по-късно те са 30.9%. Това обаче също е далеч под средното за ЕС – 37.9%. Повече от пет пъти по-слаба от тази в останалите страни от Евросъюза е и ангажираността на населението на 25-64 навършени години в образование и обучение, съобщава BTV.

МОН с акция срещу фиктивно записаните ученици

Шефовете на регионалните инспекторати по образованието трябва да планират допълнителни мерки и указания срещу фиктивно записани ученици...

През 2014 г. е регистрирано даже влошаване в показателя „Намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система на възраст от 18 до 24 години”. Вместо да намаляват, от 12.5% напусналите са станали 12.9% при цел за 2020 г. 11 на сто.

Намаляват и завършилите в областите „Информатика“, „Техника“, „Производство и преработка“ и „Архитектура и строителство“. Те трябва да са най-малко на 60% през 2020 г., но от 2011 г. насам делът им непрекъснато намалява и достига през учебната 2013/2014 г. малко над 45%.

От 2011 г. насам делът на завършилите в четирите области непрекъснато намалява и достига през учебната 2013/2014 г. малко над 45% от всички придобили степен на професионална квалификация.

В доклада са направени препоръки, насочени към по-ефективното прилагане на стратегията от различните институции и организации. Обръща се внимание на по-слабо активните участници в образователната политика и за  осъществяване на работещи връзки между образованието и пазара на труда, въвеждане на неформални и гъвкави форми на обучение и съвместна работа със социалните партньори.

Закрити са 12 паралелки след 7-ми клас в Благоевградска област

12 паралелки след 7-ми клас са закрити на територията на Благоевградска област, съобщи ‘‘Фокус’’. 1400 ученика...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование