Университетски преподаватели: Висшистите у нас не могат да четат и пишат

13386
Университетски преподаватели: Висшистите у нас не могат да четат и пишат
Снимка: БГНЕС

Състоянието на висшето образование е критично: висшистите не могат да четат и пишат. Мнението е на университетски преподаватели по философия, които изпратиха писмо до президента с молба за спешни мерки, информира bTV.

Софийският университет, макар че е водещ у нас, в актуално международно проучване не попада сред първите 100. Поставен е в групата ВУЗ-ове, след 700-ното място. Трябва да отбележим, че все пак това е единственият български ВУЗ, който от 2012 г. намира място в тази престижна класация.

Новоприети студенти не могат да напишат правилно дори името си

Връзката между средното и висшето образование се къса още в 4-ти клас. Това коментира зам.-ректорът на Софийския университет "Свети Кли...

„Световните класации се базират върху брой публикации и разпространението на тези публикации. Българският език е един малък език. Ако този университет със същия интелектуален потенциал беше руски или английски ви гарантирам, че щеше да се класира по-добре. Никога не подценявайте това!”, заяви просветният министър проф. Тодор Танев.

За 128-ма година най-старото висше учебно заведение у нас посрещна своите студенти - общо 21 хиляди души.

„Драги колеги, в последните години висшето образование е мишена на необосновани злонамерени и често продиктувани от користни цели нападки. Убеждават ви, че от високото образование няма смисъл, че от четенето няма смисъл, че героите на нашето време са участници в риалити шоута, актьорите на жълтите трибуни, че е важно да имаме стадиони, а не библиотеки”, заяви ректорът проф. Иван Илчев.

Студентите са добре подготвени на фона на мизерно финансиране, подчерта той.

Студентите избират специалности без реализация

Българските студенти масово се ориентират неправилно при кандидатстване в университет и затова очакванията им да си намерят работа по ...

Няма официални данни за броя на българските студенти в чужбина, но според различни източници, в чужбина учи цял български град - около 30 хиляди души. 10 от сто от зрелостниците всяка година продължават образованието си в чужди университети.

Не са малко и тези, които завършват бакалавърска или магистърска степен у нас и след това се преместват във ВУЗ-ове извън България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com