Университетите без платен прием наесен

44312
Университетите без платен прием наесен

Без платен прием на студенти ще останат държавните висши училища наесен. Причината е, че депутатите не успяха да приемат на второ четене допълнения в Закона за висшето образование. Именно тези текстове позволяват на ректорите да записват бъдещи висшисти в платена форма. Още по-парадоксалното е, че разрешението се дава всяка година в пленарната зала, вместо да се регламентира без краен срок. Аргументът на управляващите е, че поправката ще се гласува ежегодно, докато не се приеме нов закон, който да урежда дейността на университетите. Вече трети мандат обаче такъв няма.

„Многократно сме молили този въпрос да бъде разрешен, но без резултат", коментира ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев. Както той, така и колегата му от Техническия университет в столицата проф. Марин Христов бяха категорични, че това няма да създаде големи финансови затруднения на университетите.

Университетите не обмислят скок на таксите за общежитие

Повечето големи университети не планират увеличение на таксите за общежитие. В очакване на студентите, ремонтите вече започнаха. Тази ...

„Това е принципен въпрос. Крайно време е за ново законодателство. Що се отнася до платените бройки, с тази тъжна демографска статистика едва ли ще успеем да запълним и държавната поръчка", коментира проф. Христов. Колко студенти може да приеме в платена форма на обучение, всяко университетско ръководство решава въз основа на академичния си капацитет и обучаваните младежи.

Негласуваните законови поправки няма да се отразят на приема на чуждестранни студенти у нас. Подобна блокада би била силен удар срещу техническите и медицинските вузове, които разчитат на „вносни" възпитаници за доброто си финансово здраве.

Кабинетът „Орешарски" е третият, който се препъва в приемането на нови закони както за висшето, така и за средното образование. От времето на тройната коалиция и ГЕРБ има два готови проекта, които обаче не бяха довършени и гласувани в зала, пише "Преса".

 

Софийският университет е 826-и в света

Софийският университет "Св. Климен Охридски" заема 341-во място в Европа или 826-то в света в класация за най-добрите университети за 2...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com