Учителският синдикат не иска разрешаване на домашното обучение

51113
Учителският синдикат не иска разрешаване на домашното обучение
Снимка: БГНЕС

От Синдиката на българските учители предлагаме да отпадне от проектозакона текстът, който разрешава домашното обучение. Това каза Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ, предаде Фокус.

„Една малка група родители, които искаха да раждат вкъщи децата си и да не ги раждат в медицинско учреждение, видяха, че това не става така лесно и като починаха деца бързо се отказаха от това си намерение, но сега са решили, че те трябва да върнат образователната система с векове назад, за да може те да обучават децата си в къщи”, заяви Такева. „Ние, като синдикат смятаме, че това е изключително неправилно, погрешно и некореспондиращо с изискванията на Европейската комисия по образование”, посочи тя.

БСК: 15-годишните да могат да се учат на занаят, ако не се образоват

Ако не учат, 15-годишните да могат да работят. Тази идея отново е на дневен ред, но този път покрай проектозакона за училищното образов...

По думите й Европейската комисия по образование има няколко основни принципа, сред които са равен шанс и достъп до качествено образование, както и това чрез образованието детето се социализира. Според Такева няма как, когато детето е затворено между четири стени и с него се занимават майка му, баща му, баба му или дядо му, то да се социализира и да научава всички принципи и ценности, които са изключително важни за едно общество.

„Ние съзираме в това домашно образование не много добри неща и затова чрез становището на Синдиката на българските учители предлагаме този член от проектозакона да отпадне”, категорична е тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com