Учителският синдикат иска 5% от БВП да отива за образование

29929
Учителският синдикат иска 5% от БВП да отива за образование
Снимка: БГНЕС

Пет процента от брутния вътрешен продукт искаме да бъде отделен за образование за 2015 г., заяви днес пред журналисти председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Тя отбеляза, че дискусията, как от 3,8 от БВП за образование за 2014 г. средствата да се повишат на 5 процента за 2015 г., е много сериозна и СБУ е направил разбивка.

Над 100 ученици учат в бараки във Велинградско

Около 140 ученици от четири велинградски села продължават да се обучават в бараки, пригодени за училище и детска градина, след неизпълн...

Такева коментира темата на конференцията "Предизвикателства и перспективи пред младите учители за адаптиране в училищна среда", на която присъстваха министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, и заместник-министър Ваня Кастрева, предаде БТА.

През учебната 2014/2015 г. се увеличава броят на младите учители до 35 години в училище и те са вече 5800 от общо 91 490 учители в страната, допълни Такева.

Според нея и сегашният брой на младите учители е изключително нисък, но тя припомни, че те са били 4000. Тя поясни, че се увеличават младите учители в училище заради, макар и малкото повишение на началната учителска заплата от 500 на 530 лева, както и защото през тази година много учители са се пенсионирали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com