Учителска стачка заплашва матурите

14806
Учителска стачка заплашва матурите

Учителска стачка заплашва матурите, ако минималната заплата на преподавателите не бъде увеличена с 30 лева. Това съобщи пред АСН лидерката на Синдиката на българските учители Янка Такева. Искането на синдикалистите е сумата да бъде увеличена от 450 на 480 лева.

"В момента една трета от учителите от първи до 12 клас живеят с тези пари. В детските градини пък такива суми получават 55 процента от учителките", поясни Такева. Според нея, тъй като тази година е увеличена сумата, която държавата отпуска като издръжка на един ученик, училищата разполагат с пари за увеличението. Нужната сума е около 8 милиона лева, а за непедагогическия персонал - 4 милиона.

"Парите ги има, нужно е само министерството и работодателите да се съгласят". Част от училищните директори са съгласни, но Съюзът на работодателите в областта на народната просвета не е, каза Такева. Според нея имало директори на училища с по стотина деца, които държали учителите си на ниските заплати, а си купували служебни коли "Пежо 407", които ползвали като лични.

Настояването на синдикалистите е заплатите да скочат от 1 май. В противен случай имаме готовност да създадем единен стачен комитет и да излезем на протести, вече подготвяме структурите си за това, каза Такева. Ако решат да протестират учителите, това ще засегне както зрелостните изпити, така и тези след седми клас, които са все през май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com