Учители искат извинение от Борисов, изказал се пренебрежително

18380
Учители искат извинение от Борисов, изказал се пренебрежително
Снимка: БГНЕС

Центърът за образователни инициативи разпространи отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов с искане за извинение заради обидни негови думи по адрес на българските учители, предаде Mediapool.

Повод за реакцията е изказването на Борисов "сега и учителите ще ни налазят за пари", направено на кръгла маса "За икономика на светло" преди ден. "За миналата година над 1 млрд. са отишли в контрабанда. Представяте ли си колко много пари са това? Сега и учителите ще ни налазят за пари, всеки иска пари", каза Борисов.

Учители и директори ще бъдат атестирани на всеки 4 години

Учителите и директорите ще бъдат атестирани на всеки 4 години. Такова решение взе комисията по образование към Народното събрание по вр...

"Макар да става ясен контекстът на Вашето изказване, настояваме да се извините за използвания от вас глагол, който е присъщ за нашествие на някакви вредители, а не за хора. Българският учител върви гордо, а не лази!", гласи декларацията.

"Не намираме за приемливо министър-председателят да задава в публичното пространство тон на пренебрежение към учителите – хората, които поемат грижата да създадат грамотни хора въпреки ниските заплати, лошите трудови условия и липсата на ефективна и реална подкрепа от страна на държавата", се казва още в позицията.

"Не смятаме за допустимо премиерът на Република България да си позволява да подценява учителската гилдия, която и без друго се намира в най-тежките условия от десетилетия насам", допълват от организацията.

"Не виждаме и логика вие, бидейки ръководител на изпълнителната власт, да се изказвате с подобно отношение към учителите, които са единствените изпълнители на смелите обещания за напълно неизбежни реформи в образователната система. Поради всичко посочено по-горе настояваме публично да се извините на Българския учител и ясно да заявите неговата значимост за просперитета на нацията", се казва още в декларацията.

Такева: Учителската заплата трябва да е не по-ниска от 1200 лв.

Българският учител трябва да работи в спокойна и добра учебна среда. Това заяви във Велико Търново председателят на Синдиката на българ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com