Тръгва ли азбестова война и в детските градини заради НГДЕК?

16894
Снимки: БГНЕС

В цели 18 на брой действащи столични детски градини и ясли продължава и до днес да цъка страховита азбестова бомба – в тях още има наличие на канцерогенни азбестови облицовки в стените, алармират от Сдружение „За по-чиста България”.

"За по-чиста България" посочва, че няколко национални всекидневници са повдигали темата през годините, като се цитира конкретно публикация на вестник "24 часа" от 5 март миналата година. Няма обаче реакция от здравното министерство, казва НПО-то. Обещанията от страна на Столична община до 2020 г. да бъдат постепенно премахнати канцерогенните азбестови облицовки и покриви в изградените от етернитови панели столични детски градини не могат да ни радват – за тази няколко години здравето на стотиците и хиляди посещаващи ги деца може да бъде трайно и непоправимо увредено от опасните канцерогенни вещества в стените на сградите, казват от "За по-чиста България". Всички опасни детски градини трябва да затворят врати незабавно, още в рамките на тази година, а на тяхно място е редно в най-кратки срокове да бъдат построени нови градини, без опасни канцерогенни етернитови плоскости, настояват от гражданското сдружение.

Рашидов тропна с крак: Няма азбест в НГДЕК

Министърът на културата Вежди Рашидов предостави публично данните от анализа за азбест в ремонтираната сграда на Националната гимназия ...

Връзка или не с НГДЕК?

Съобщението идва в момент, в който цяла България стана свидетел на продължаващата с години драма с местоположението на Националната гимназия за древни езици и култури, в която беше намесено и наличието на азбест. Припомняме, че преди няколко дни, на пресконференция на училищното настоятелство на гимназията, председателят на настоятелството Ирина Абаджиева-Репуц отново алармира за опасността, която представлява този материал, използван активно в строителството през 70-те години на миналия век, защото е негорящ и намалява риска от пожар. След това се установява, че азбестът е канцерогенен.

В края на 2013 г. "За по-чиста България" излиза с искане тогавашният говорител на ДПС и зам.-министър на културата Велислава Кръстева да бъде светкавично освободена от поста председател на Съвета на директорите на НДК, тъй като е в състояние на несъвместимост и в конфликт на интереси - Кръстева е назначена от Вежди Рашидов. Родители на ученици от НГДЕК си спомнят, че в разговор с директора на гимназията Мариела Папазова от края на 2013 г. тя ги е посъветвала да не повдигат въпроса за връщането на гимназията в ремонтираната сграда в кв. "Модерно предградие", тъй като "щял да се разрази азбестов скандал". Информацията беше съобщена за Actualno.com от родител на ученик в НГДЕК.

Потърсихме за коментар и г-жа Папазова, която ни каза, че "не си спомня да е изричала такова нещо". Факт е, че въпросният родител пуска непрекъснато жалби срещу мен. Омръзна ми да ми слагат в устата думи, които не съм изрекла, категорична беше г-жа Папазова пред Actualno.com.

Откриха азбест в трамваи и метровагони в Брюксел

В трамваи и вагони на метрото в Брюксел е бил открит азбест. Това е вещество, причиняващо рак, обясняват местни медии. Проблемните маш...

За ремонтираната сграда на НГДЕК в "Модерно предградие" бяха назначени четири проверки, по настояване на училищното настоятелство, всички от които показаха, че азбест в сградата в "Модерно предградие" над допустимите стойности няма. Последната проверка беше назначена от здравния министър Петър Москов.

Последните текстове на Европейския парламент от 14 март 2013 г. относно свързаните с азбест заплахи за здравето на работното място и перспективите за премахване на всичкия съществуващ азбест в строителството опровергават основанията за паника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com