Тодор Танев: Полицията каза, че за матурите не е имало теч от МОН

11348
Тодор Танев: Полицията каза, че за матурите не е имало теч от МОН
Снимка: БГНЕС

Защо говорим за нещо, което е минало, а не как ще го оправим? С този въпрос започна коментарът на образователния министър проф. Тодор Танев за наболялата тема с матурите.

Имаме новина – главен комисар Христо Терзийски каза, че ставало въпрос за административно нарушение, а не за изтичане на информация от образователното министерство, подчерта Танев пред Нова телевизия. Вероятно Джеймс Камерън, Ангела Меркел, някой наш политик все някога е преписвал, сигурно не на матури, добави той.

Езиковата гимназия в Благоевград "печели" матурата по БЕЛ в региона

Езиковата гимназия в Благоевград е първенец на матурата по български език и литература (БЕЛ) в Пиринско, предаде кореспондентът от Actu...

Образователният министър определи като спекулация твърденията, че отговорите изтичат от МОН. „Продавачите” използвали схема, при която решавали бързо въпросите след като са ясни и пращали на „клиентите”.

На 19-ти юни започваме работа и ще променим начина, по който се провеждат матурите. На първо място ще направим анализ. При 5000 зали е имало 10 000 квестори. От тях е възможно да има участници в схеми за преписване, заяви Танев. Хванахме вече 84 абсолютно еднакви работи в няколко училища и по видеозаписите ще гледаме какво са правили квесторите на въпросните места, каза образователният министър. Той повтори, че „вероятно” около 100 квестори са участвали в схемите за преписване.

В Ардино миналата година са засечени много еднакви работи, но е имало затваряне на очите – включително в Регионалния инспекторат, коментира Танев наболялата тема със СОУ „В. Левски”. Но ние не работим със задна дата, добави министърът. Има разлики между випуските, но такава като в Ардино не е имало, категоричен беше Танев.

Министърът на образованието каза и, че вероятно ще има филтрация на нормите – с категорични критерии кой колко заслужава след матура. Сега това не е така.

4.26 е средният успех от матурата по български език в Добричко

Добър 4.26 е средният успех от матурата по Български език и литература на зрелостниците в Добричка област, съобщават от Регионалния инс...

По отношение на уважението към учителите Танев посочи, че „огромната част от училищата” нямат проблем с непочтително държание към преподавателите от учениците. Трябва обаче да се вземат мерки да не се случва въобще. Сега в педагогическия процес участието на родителите не е засегнато както трябва, смята Танев. Например родителските комитети по принцип не са юридически лица, а това може да помогне.

За заплатите на учителите Танев се съгласи, че са твърде ниски. Все пак той посочи, че допълнително 20 млн. лева ще бъдат намерени за надници за учители. Дано тази есен да има качване на заплатите, пожела си образователният министър.

За финал Танев посочи, че има систематични атаки към двама-трима министри - например към неговата особа, към здравеопазването, за да се разклаща правителството. Продължавайте да говорите за Ломоносов, колко пъти съм бил отлюспвал - няма заговор, но имало мода.

За Стопанската академия Танев заяви, че нещата се укротяват. Днес той щял да прати писмо с определени питания - за общото събрание, за сесиите, за да е ясно какво се случва. Засега образователният министър няма да ходи там и ще изчака.

Заради случаи като в Ардино, МОН иска персонална отговорност за преписване

От топ 10 до 653 – това е съдбата на СОУ „В. Левски” в Ардино след тазгодишните матури. През миналата година кажи-реч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование