Тестват дуалната система в две училища

7469
Тестват дуалната система в две училища
Снимка: БГНЕС

Дуалната образователна система ще бъде изпробвана в две училища у нас, които няма да са в столицата. За този тест ще похарчим 3,5 милиона швейцарски франка и той ще бъде модел за продължаване на реформата.

Това каза просветният министър Тодор Танев, според който училищата, в които ще се пробва системата, се намират „в средата на Централна България".

13,8 хил. ученици са напуснали училище за 1 година

През учебната 2013/2014 година общообразователните училища по различни причини са напуснали 13.8 хил. ученици, от които 11.8 хил. в о...

"Намерението ни е всички професионални училища да бъдат покрити с държавни пари, а от швейцарците да вземем само модела. Имаме нужда от професионални училища в много сфери, които не съществуват в Швейцария. Намерението е дуалното образование да покрие 100% от професионалните училища в средното образование, коментира министърът.

Според него това ще се случва постепенно с бюджетите за следващите години. Танев се надява на хоризонт до 2020 г. учениците от 10 до 12 клас да прекарват 60% от времето си в практика и 40% - на чина. Това е желателната рамка, в която министърът се надява да се вмести средното професионално образование.

Професионалните училища обаче дават максимум трети разряд по специалност, уточни Танев, а четвъртият, майсторски, според него трябва да се получава от интегрални професионални колежи, на чието създаване се надява министърът.

Те ще дават майсторска диплома, а след това и звание „майстори на майстори" - ръководители на обекти. Двете степени ще са за по две години. Има подобни колежи, но те произвеждат бакалаври и не са свързани с бизнеса, разясни министърът, цитиран от КРОСС.

България е трета във вечната ранглиста по математическа лингвистика

В деня на Земята олимпийските отбори по природни науки и техните ръководители създадоха Олимпийски пресклуб. Основната роля на клуба ще...

Според него би следвало работната практика на учениците да се заплаща. Говорим с четирите най-големи работодателски организации и с някои браншови за това известен брой стипендии да се подават и да се взимат млади на работа, призна Танев. Министърът се надява държавата със следващия бюджет да осигури безплатно образование за четирите стратегически сфери с предимство за страната - предимно кадри, обучаващи се за лекари, инженери, парамедици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование