Танев против задължителните часове по религия в училище

20292
Танев против задължителните часове по религия в училище
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев се срещна с българския патриарх Неофит днес в синодалната палата в София. На срещата, на която присъстваше още и председателят на културно-просветния отдел на Св. Синод митрополит Гавриил, бяха обсъдени теми, свързани с внесения за обсъждане в българския парламент нов законопроект за предучилищното и училищното образование, както и за религиозното образование на децата и учениците.

В рамките на проведения диалог бе постигнато съгласие от страна на Българската православна църква (БПЦ) да бъде изготвено становище във връзка с проектозакона за предучилищното и училищното образование, което да бъде обсъдено с експертите на просветното министерство.

6 училища в Сливен са разпуснати за 2 дни заради грип

Поради висока грипна заболеваемост е преустановен учебният процес на 5 и 6 март 2015 г. в 6 училища в област Сливен, съобщиха от МОН. ...

Образователният министър Тодор Танев изрази увереност, че резултатите от подобна съвместна работа могат да бъдат внесени от народните представители за разглеждане в пленарната залата, „за да бъде включено това, което те преценят в рамките на новия закон."

Според министъра „при всички случаи става дума за това, че духовността е част от създаването на човека" и добави, че българската духовност се е крепила на религията.

Същевременно министър Танев подчерта, че за религиите като задължителен предмет въобще не става и дума. Новият закон за училищното образование и свободата, която той създава за известно адаптиране към всяко отделно училище на учебните програми, биха дали възможност „за по-голяма координация на това, което се изучава в момента и за добавяне на някои нови елементи."

Осмокласници учиха за кръстоносните походи с пример на живо

Интересен начин за привилчане на вниманието към историята измисли учител в Пловдивската гимназия по строителство и архитектура. Доброво...

Проф. Танев добави, че под религия не разбира само и единствено християнската религия, но официално признатите у нас. Това са според него съвременните европейски тенденции, които ще бъдат следвани, предаде КРОСС.

На разговора в Светия Синод бяха поставени въпросите също така за работата на експертите по религия към Регионалните инспекторати по образованието и за средните професионални училища, подготвящи кадри за църквата. Беше припомнена и ролята на БПЦ за спасяването на българските граждани от еврейски произход по време на Втората световна война като положителен пример за толерантност и гражданска доблест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование