Танев иска реформа на рейтинговата система за ВУЗ-овете

10831
Танев иска реформа на рейтинговата система за ВУЗ-овете
Снимка: БГНЕС

Рейтинговата система за оценяване на образователните направления изигра своята положителна роля, но тази система има някои несъвършенства, които трябва да се вземат под внимание, за да стане по-справедлива. Това заяви министърът на образованието и науката Тодор Танев по време на днешния парламентарен контрол, предаде БГНЕС.

Танев отговори на въпрос за оптимизиране на критериите, заложени в рейтинговата система за оценяване на образователните направления.

Увеличава се приемът на студенти

През учебната 2015/2016 г. в държавните висши училища ще може да бъдат приети нови 58 386 студенти, а в частните – 15 812, реши п...

"Системата в момента е възприета като основен инструмент за финансиране за качествено образование. Всяка година от съществуването й се допълва и променя. Сега е четвъртото й издание. Специалистите твърдят, че е много по-съвършена от оригинала, моето впечатление също е такова", каза образователният министър. Той смята, че в бъдещите години ще има доста по-добър вариант от този в момента.

"Тя може да е много добър инструмент, но е само един. Когато се мери заведение, в което има научни продукти, образователни и други, съмнявам се, че подвеждането им под общ знаменател ще бъде възможно, защото не измерваме само обучаване или правене на наука", заяви Танев. Според него би следвало в ЗИД-а на Закона за висшето образование депутатите да направят всичко възможно да усъвършенстват измерването на качеството,където системата не е единственият инструмент. Време е да допълним към рейтинга и някои критерии за доброто структуриране на ВУЗ-овете, добави Тодор Танев.

Рейтинговата система

Системата съдържа  информация за акредитираните висши училища в страната, като тя позволява те да бъдат сравнявани по професионални направления според различни, предварително заложени критерии.

Отпадат 30% от новите специалности във вузовете

Близо 30 на сто от новоразкритите специалности във висшите учебни заведения ще отпаднат, стана ясно по време на образователен форум, ко...

Рейтинговата система оценява автоматично нивото на безработица и осигурителния доход на завършващите висши училища по определени данни.

В системата са свързани данните на Осигурителнич институт (НОИ) и тези на образователното министерство и във всеки един момент, може да се провери нивото на заплащане и безработица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование