Танев: Задължително е да има предмет гражданско образование

27419
Танев: Задължително е да има предмет гражданско образование
Снимка: БГНЕС

Имаме една чудесна идея в министерството – в момента заедно с швейцарци и австрийци обмисляме възможност за дуално образование. Това е колежанско образование – тези които искат да получат образование над средното. Това е една много гъвкава система с право на кредит.

Това каза за БНТ просветният министър проф. Тодор Танев, като подчерта, че днес ще проведе срещи с австрийски и швейцарски експерти. Аз съм на мястото си, за да успокоя тази тема, добави той по темата за реформите в образованието. Ние живеем в информационно време, децата получават информация през интернет, която сами си намират, това не е добре, би трябвало да получават информация в училище, смята Танев.

Танев върви напред с университетите за пенсионери - да се правят с европари

Нито една стотника от държавата няма да бъде ангажирана със създаването на университетите за трета възраст. Това заяви министърът на ...

Задължително трябва да има предмет гражданско образование от 1 до 12 клас, каза той. Гражданското образование има различни компоненти. Един гражданин, поданик на тази държава трябва да знае какво означава премиер, какво е ляво и дясно, да знае кой е адвокатът, какво се прави на гишето в банката, мотивира се просветният министър. Според него това са теми, които не могат да се изучават в икономическите науки, по история или по география. Трябва да има нови учебни програми, които да съответстват на новия закон, след това трябва да се напишат новите учебници.

Министърът посочи, че има много учебникарски лобита, които пишат всъщност учебниците. В момента се прави реформа, в момента се водят сериозни дебати по нов закон. Вършим работата си. Свикал съм консилиум от 7 министри, с които да обсъдим възможностите за професионално образование. Министърът се закани още днес да разпореди на регионалните инспекторати да му докладват в кои от 2400 училища има само един компютър.

За университетите за възрастни Танев каза, че трябва да мине време и да узрее тази идея. Това не е университет от вида на СУ. Това е място, където може да се извършва преквалификация, може да се извършват експерименти с възрастни - психолози да изследват третата възраст, историци да изследват националната памет. Тези от пенсионерите, които пожелаят, биха могли да ползват този университет. Този университет е в помощ на възрастните, подчерта министърът. Това е една идея, не съм тръгнал да го правя в момента. Този университет за третата възраст изобщо не ми е приоритет. Държавна пара за него няма да отиде, каза Танев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com