Танев: Учебниците трябва да бъдат променени

9267
Танев: Учебниците трябва да бъдат променени
Снимка: БГНЕС

Информационните технологии навлизат в образованието и трябва да направим всичко възможно да се справим с тях, като нормативна рамка, обучение, експерименти, които да послужат като оценка на въздействието и финансовият въпрос, свързан с няколкото елемента на информационните технологии.

Това заяви министърът на образованието и науката Тодор Танев, предаде БГНЕС.

"Досега от края на миналата седмица имаме план за информационните технологии на МОН. Този план има срок, в който ще бъде обсъждан. Този въпрос е особено важен и затова държа на професионални мнения", отсече Танев.

Той изрази мнение, че досега нещата са се правили на парче и се подписвали договори, които са изглеждали достатъчно мотивирани.

Днес отчасти беше представена Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ) в сферата на образованието. Танев подчерта, че при изготвянето й, което е съвместно с МТИТС, е използван опитът и най-вече грешките на съседни държави.

Стана ясно, че през тази година към системата ще бъдат добавени университети в 7 града-София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Шумен, Велико Търново и Плевен. Виктор Атанасов-директор на дирекция в МОН заяви, че целта на МОН е в следващите 3 години да успее да включи всички институции от системата на образованието в една единна електронна мрежа. Вървим в посока на електронно цифрово съдържание на образованието, добави той.

Образователният министър обяви, че ЕЕСМ ще струва около 135 млн. лв. в тригодишен период. Относно това дали след внедряването на тази система няма да отпаднат хартиените учебници, Танев заяви, че те имат своята роля и МОН няма намерение да ги премахне. "Но учебниците, които сега се използват не може да се използват повече. Електронни или хартиени, учебниците трябва да бъдат променени. Ще започнем с учебниците от 1 до 4 клас, които не са толкова обемни", заяви Танев. Той коментира, че във всички учебници има проблеми, но в някои от тях са доста повече. "Ще се хванем с тези няколко, за които учители и родители имат право да протестират. До две седмици обещавам да кажа кои са учебниците, които подлежат на промяна", зарече се министърът.

Запитан какво се случва с Фонд научни изследвания, той отвърна, че днес е имало заседание на политическия кабинет а МОН за фонда и единствена точка е била списък на новото ръководство. "Бройката е същата. Стигнахме до разбиране помежду си какъв да е списъкът на новото ръководство. Днес ще бъде обявен съставът на Изпълнителния съвет на Фонда", каза Танев.

Той коментира и публикации в медиите, че има политически уволнения в МОН. Като заяви, че към момента е насрочена проверка от ДАНС и прокуратурата в някои дирекции и центрове към МОН, сред които-Център за развитие на човешките ресурси, Дружество "Ученически отдих".

От своя страна зам.-министърът на транспорта Валери Борисов заяви, че образованието е задача на цялото общество, а не само на едно ведомство, посочвайки МОН. "Министерство на транспорта, работейки, за електронното управление, смятаме, че ще дадем категоричен тласък и на електронното образование. 58 училища в 29 слабонаселени места ще имат широколентов достъп до интернет. Не трябва да изоставяме сънародниците си в слаборазвитите райони. Ще се създаде и свързване на университетите към Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ). По този начин нашите университети ще могат да обменят информация с чуждестранни университети", каза още Борисов

Психопати и национални предатели пишат учебниците по история!

Сериозна атака срещу "специалистите", които пишат учебниците по история поде режисьорът Андрей Слабаков. Той гостува на bTV навръх наци...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com