Такева призова за сериозни мерки в обучението на децата на бежанци

10994
Такева призова за сериозни мерки в обучението на децата на бежанци
Снимка: БГНЕС

Много сериозни мерки трябва да се разработят за децата на бежанците в училище. Това каза за Радио ‘‘Фокус’’ – Пирин Янка Такева, председател на Съюза на българските учители. По думите ѝ, в България има 2 500 деца на семейства, които са придобили траен статут на бежанец в България.

„Това са само децата в училищна възраст, иначе те са много повече. Политиката за обхвата на тези деца в училище е също изключително важна и аз смятам, че тук отново държавата стои като един страничен наблюдател и е оставила само и единствено Агенцията за чужденците да се справя с този въпрос, и съответно да се отпускат социални помощи по законите на България за тези семейства”, коментира още Такева.

Такева: Учителската заплата трябва да е не по-ниска от 1200 лв.

Българският учител трябва да работи в спокойна и добра учебна среда. Това заяви във Велико Търново председателят на Синдиката на българ...

Синдикатът на българските учители призовава управляващите да не трансферират готови, безотчетни пари, ако семействата не си изпращат децата на училище.

„Смятаме, че всички детски надбавки на родители, които не изпращат децата си на училище, трябва да отиват в училище, за да може да накараме детето да дойде в училище. Там то ще бъде нахранено, облечено и съответно там ще му бъдат закупени учебници. Нито една държава в Европа и в света не трансферира готови пари, а всичко преминава през образованието – пращаш ли детето на училище, ще получиш, не го ли пращаш – всички пари отиват в училище. Така ще ги накараме децата да се върнат в училище, а ако не се върнат – ще се подпомагат другите деца, които имат нужда и потребност от това”, коментира още Такева. По думите ѝ, държавата трябва да разработи стратегия във всички аспекти, тъй като в България няма такава.

Ние в България нямаме общонационална стратегия, а всяко министерство има стратегия, разработена сама за себе си. Няма взаимовръзка и взаимодействие с другите дейности в държавата. Образованието стои в основата на развитието на цялото общество, включително и връзката между духовното и физическото здраве. Всеки сам за себе си работи и всеки тича по различни писти, а накрая не се събираме и виждате резултатът – разделено, бедно и неграмотно общество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование