Създават структура на Международната организация на франкофонията в София

5213
Създават структура на Международната организация на франкофонията в София

Правителството одобри Споразумение между България и Международната организация на франкофонията (МОФ) за откриване в София на структура на Организацията и за нейните привилегии и имунитети на българска територия, съобщават от правителствената информационна служба. Споразумението заменя Спогодбата за създаване и функциониране на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа, подписана през 2004 г.

Документът урежда предоставянето от българска страна на привилегии и имунитети на служителите на МОФ, както и на безвъзмездно право на ползване и имунитет на помещения и активи, необходими за функционирането на структурата на организацията.

Днес е Международният ден на франкофонията

На 20 март отбелязваме Международния ден на франкофонията – празник на френския език и култура, но и празник на ценностите мир,...

До момента в сградата, обект на настоящото Споразумение, функционира Франкофонският регионален център за Централна и Източна Европа (ФРЕЦЦИЕ), който е структура на МОФ, изцяло финансирана от нея. Избирането на София за седалище на ФРЕЦЦИЕ бе още едно признание за авторитета на България в МОФ. Регионалният център е образцова институция за специализация на преподаватели по и на френски език, място за обмен на информация и създаване на мрежа от експерти и съветници. Центърът съдейства за задълбочаване на сътрудничеството както със страните от региона, така и с Международната организация на франкофонията. Оценката за дейността му от страна на МОФ е много висока.

С одобряването на акта, ще бъдат създадени допълнителни условия за разгръщането и разширяването на дейността на МОФ, което е от интерес за страната ни и ще спомогне за повишаване на нейния авторитет в рамките на Организацията и региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com