Свободни места в елитните гимназии и на трето класиране

25482
Свободни места в елитните гимназии и на трето класиране
Снимка: Getty Images/Guliver

1015 са свободните места в столичните гимназиите след приключване на записването при второто класиране за прием след седми клас. Това съобщиха вчера от министерството на образованието. Както „Монитор” вече писа при обявяването на класираните след втория етап на състезанието свободните места бяха 625. Приетите ученици трябваше да се запишат до 8 юли. След като приключи записването свободните места се повишиха до 1015. Вероятно около 390 приети кандидати не са се записали след второ класиране, за да включат в надпреварата на третия тур. 937 са незаетите места в училищата без квоти. В гимназиите, в които има отделни бройки за момчета и момичета, свободните места за младежите са 42, а за девойките – 36, съобщи Монитор.

Вероятно третото класиране ще очакват с нетърпение много от кандидат-гимназистите, защото свободни места има и в най-елитните столични гимназии.

Липсата на образование убива повече от наркотиците

Недостатъчното или просто некачественото образование се оказва също толкова опасно за човека, колкото и тютюнопушенето. Според статисти...

Дори и в Софийската математическа гимназия, която тази година е най-желаното училище, има три незапълнени бройки от план-приема. В Немската гимназия пък се търси още едно момче, а в Първа и Втора английска има по три свободни места за младежи.

В Испанската гимназия пък се търсят по още едно момче и момиче. В Девета френска има три свободни места за девойки, а в 73-то СОУ – две за младежи. Общо 10 са свободните бройки в Националната търговско-банкова гимназия – 4 за момчета и 6 за момичета. В Националната финансово-стопанска гимназия пък търсят още трима младежи и шест девойки. В Националната природоматематическа гимназия свободните места са пет.

В трети етап на класирането могат да участват всички ученици, които са издържали успешно изпитите и не са класирани до момента или пък не са се включили в първия етап.  Кандидат-гимназистите, които са се записали на първо или второ класиране, също могат да участват в трето, но така рискуват местата си в училищата, в които вече са приети. Ако решат все пак да поемат риска, трябва да  изтеглят своите документи от школата, в които вече са класирани.

От утре до 14 юли, без събота и неделя, в училищата-гнезда ще се приемат заявления за трети етап на класирането. В заявленията се вписват само паралелки, за които има обявени свободни места. От столичния просветен инспекторат препоръчват  да бъдат вписани повече желания, за да има по-голяма вероятност ученикът да бъде класиран.   След отчитане на записалите се ученици и незаетите места след трети етап на класиране паралелките, които са под минималния брой – 18 ученици, се закриват. Учениците от закритите паралелки се пренасочват по последващите им желания от заявлението.

Дебат за образованието - какво дава масовостта и как да се подобрят нещата?

В българското образование има хиперинфлация на оценките – сега има шестица, шестичка и шестиченце. Това каза учителят по физика Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование