Светльо Витков иска по-строги изисквания и мандатност на училищните директори

35021
Светльо Витков иска по-строги изисквания и мандатност на училищните директори
Снимка: БГНЕС

Повишаване на изискванията за заемане на длъжността директор в системата на предучилищното и училищното образование, въвеждане на мандатност на директорите, както и обективност и прозрачност в избора им. Това са част от предложенията на ПП Глас Народен за промяна в Проектозакона за предучилищното и училищното образование.

В писмо, внесено до Министерството на образованието и Комисията по образованието към НС, "Глас Народен" посочва, че предложеното в момента въвеждане на нови структури като Национален инспекторат по образованието (НИО) и Центровете за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) допълнително ще раздробят и бюрократизират българското образование.

Валери Жаблянов: Абсурдно е държавни пари да отиват за частно образование

Средно 1300 лева отиват за всеки ученик в България в училища, които не са частни. Тези пари се дават от държавата и точно това е в осно...

“Новият НИО на теория изглежда независим, но правилата за назначаване на представляващия го на практика не само го поставят в зависимост от министъра на образованието, но и му дават инструменти и механизми за контрол над цялата система”, се казва в писмото.

От партия "Глас Народен' намират новопредложените ЦПЛР за излишна структура, тъй като повечето от дейностите им са не само описани в досега действащия закон, но и поставят под съмнение въпроса за необходимостта от изнасяне на дейности към външни структури, респективно тяхното финансиране.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com