"Свестните у нас считат за луди" е темата на изпита по журналистика в СУ

27589
"Свестните у нас считат за луди" е темата на изпита по журналистика в СУ
Снимка: БГНЕС

Темата на изпита по журналистика в Софийския университет, по която пишат кандидат-студентите е "Свестните у нас считат за луди", предаде БГНЕС.

Малко след 14 ч. започна изпитът в СУ, а темата бе изтеглена от кандидат-студента Георги Черкезов от Нова Загора.

Като контролни теми бяха изтеглени съответно "Високи води" и "Парите на хората". Изтеглената тема бе посрещната от кандидат-студентите в залата с умерен оптимизъм.

Секунди след като изтегли темата младият кандидат-студент обясни, че веднага в главата му са се родили някои идеи, но все още не знае как точно ще подходи. Призна обаче, че темата "Парите на хората" му е харесала повече.

Темата дава възможност за различно тълкуване, за авторски поглед и за изграждане на самостоятелен текст и самостоятелна теза, обясни пред журналисти след изтеглянето на темата председателят на изпитната комисия Ефрем Ефремов.

Той настоя, че всяка година проверява теми и за разлика от много други хора е оптимист за младото поколение. "Ще има много хубави работи", изрази надежди Ефремов и призна, че има усещане за добри резултати, когато те станат ясни около Великден.

Основният критерий за висока оценка е способността да изградиш собствена теза и да я защитиш, подчерта той. Разбира се, задължително условие е високата обща култура и езикова грамотност. За писмения изпит по журналистика през тази година в Софийския университет са се записали около 500 ученици, каза още той.

Писменият изпит по журналистика има за цел да оцени способността на кандидат-студентите да създават цялостен и завършен писмен текст по зададена тема. Работата може да бъде написана в свободно избрана от автора прозаична форма и достатъчен за пълноценното разгръщане на замисъла обем.

Темите за писмения изпит са от съвременния обществен, политически, икономически и културен живот, отразен в българския периодичен печат, радиото, телевизията, интернет. Изпитната комисия формулира темите непосредствено преди изпита. Изпитът започва с изтеглянето на една тема от кандидат-студент, като контролно се отварят поне още две теми. Писменият изпит продължава 3 астрономически часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com