Субсидията за ВУЗ-овете ще зависи от качеството на обучението

20861
Субсидията за ВУЗ-овете ще зависи от качеството на обучението

Министерският съвет прие промени в постановлението за определяне на субсидията за издръжка на обучението в държавните висши училища в зависимост от комплексната оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда, предаде репортер на БГНЕС.

С постановлението, прието през 2012 г., се определя редът за предоставяне на допълнителни трансфери на държавните висши училища като стимул за постигнато качество на обучението и за подготовката на кадри в приоритетни професионални направления, съобразно необходимостта на пазара.

С промените датата, към която се отчитат стойностите на индикаторите, определени в Рейтинговата система на висшите училища в България, става 30 септември на годината, предхождаща периода, за който се отпускат допълнителните средства. В момента това е 1 януари на годината, за която се определя субсидията.

Промените се предлагат предвид факта, че рейтинговата система се актуализира ежегодно към месец октомври и това е периодът, когато стартира кандидат-студентската кампания за следващата учебна година. Едно от основните предназначения на рейтинговата система е да подпомогне кандидат-студентите и техните родители при избора на висше училище.

В професионалните направления "Изобразително изкуство", "Музикално и танцово изкуство" и "Театрално и филмово изкуство" се включват нови индикатори при определяне на комплексната оценка. Висшите училища, обучаващи студенти по тези специалности, развиват в по-голяма степен художествено-творческа и в по-малка степен научна дейност. Това формира ниски показатели за тях от рейтинговата система. Направеното изменение цели преодоляване на тази негативна тенденция като се предлага допълнение на показателите, формиращи комплексната оценка и тяхната тежест, с нови, които правят оценката по-представителна и балансирана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com