Студентски референдум за по-високите такси в СУ

31337
Студентски референдум за по-високите такси в СУ

Студентският съвет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" е взел решение да проведе общостудентски референдум във връзка с предложението за увеличение на семестриалните такси. Очаква се решението да бъде взето на заседанието на Академическия съвет на университета, което ще се проведе на 25 февруари.

Според предложението таксите на студентите редовно обучение ще се покачат с най-малко 10%, докато тези на задочниците ще достигнат 70-80 на сто от позволените от държавата нива.

За 7 специалности в СУ ще трябва задължителен изпит

През следващата академична година в седем специалности на Софийския университет ще се извършва прием задължително с кандидат-студентски...

Основна причина за повишаването на семестриалните такси е погасяване на огромната дупка в бюджета на Софийския университет. Все още няма окончателна информация за нейните размери, но според неофициални данни тя е между 8 и 18 милиона лева.

За да изкаже мнението си по въпроса "За или против подготвяното увеличение на студентските такси за обучение от 2015/2016 учебна година?" всеки студент от университета трябва да се регистрира със своето потребителско име и парола в онлайн информационната система СУСИ. След това той трябва да отбележи функцията "Потребител" и да прегледа активната анкета. От Студентския съвет очакват по-късно днес анкетата да се появява директно за регистрираните потребители.

Онлайн референдумът е активен до 15:00 часа на 25 февруари, преди началото на заседанието на Академическия съвет. До момента информацията за допитването се разпространява основно от студентите и не е публикувана на сайта на Софийския университет, посочва ureport.bg.

На 19 февруари в интернет се появи и отворено писмо на студента Ангел Златков до ръководството на университета. В него той отбелязва, че още през 2010 г. студентите са очертали катастрофален сценарий за развитието на СУ пред Академическия съвет и са помолили за общи действия "срещу некадърната държавна политика в сферата на образованието" и за вътрешни промени.

СУ с най-висок рейтинг в 21 направления

Софийският университет е с най-висок рейтинг в 21 направления. Следват Медицинският и Техническият университет в София, които имат воде...

"През следващите години отказахте да се промените, но и ние отказахме да се примирим. Направихте няколко неуспешни опита за увеличение на студентските такси. А когато ви предложихме срещу евентуалното повишение на таксите да се подпишете под документ, в който е описано за какво точно ще се дадат получените допълнителни средства, вие надменно отказахте", пише още Златков, който беше сред водещите фигури в окупацията на университета през 2013 г.

Той призовава членовете на Академическия съвет да проявят отговорност пред себе си, пред студентите и пред институцията, която са изявили желание да управляват и да започнат да изпълняват задълженията си. Пълният текст на отвореното писмо можете да прочетете на личния блог на Ангел Златков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com