Стилове на учене

37877
Стилове на учене
Снимка: Getty Images/Guliver

Вероятно през годините сте развили свои стратегии за учене, които са направили самия процес по-успешен. Безспорен факт е, че за по-лесно и ефективно учене е необходимо да разберем какви са нашите силни страни и да използваме именно тях, се посочва в статия на Виртуалния център за приобщаващо образование.

Напоследък учените започват да обръщат по-голямо внимание на компоненти на обучителния процес, върху които както учениците, така и учителите имат по-голям контрол – училищна среда, преподавателски техники и стратегии, управление на времето, придобиване на умения за саморефлексия.

Добрата комуникация в 10 стъпки. Как да научим учениците на ефективно общуване

Как да научим учениците на ефективно общуване? priobshti.se е виртуален център за приобщаващо образование и образователна подкрепа. Сай...

Ние бихме искали да обърнем внимание на един друг аспект на ученето, а именно стилът на учене, който е напълно независим от останалите компоненти. Той се формира още в най-ранна детска възраст (Saracho, 1988). Това е начинът, по който всеки приема, преработва, съхранява и възпроизвежда информация най-ефективно. Всеки учи най-добре по определен начин, който може да бъде напълно различен от този, по който учи неговият приятел, съученик, дори родител. Стилът на учене е част от човека, така както темпераментът, той е част от неговата индивидуалност. Повечето изследователи застават зад тезата, че няма как да бъде променен. Други пък смятат, че все пак стилът на учене може да се модифицира с времето, но съвсем слабо и то под влияние на съвкупност от фактори.

Една от дефинициите гласи: „Стилът на учене представлява сравнително стабилна характестика на личността и изразява предпочитание към начините на възприемане и преработка на информацията, която постъпва от средата.“(Tennant, 1988).

Всеки човек развива последователен набор от поведения или подходи към ученето. Те са свързани с три процеса, които формират и различията в стиловете:

- познание – как се придобива знанието

- осмисляне - как се преработва знанието

Държавните пари за образование всяка година ще са поне колкото през предходната

Държавният бюджет ще отделя средства за финансиране на образованието в размер не по-нисък като процент от брутния вътрешен продукт сп...

- мотивация и емоции – включва ценности и тип емоционалност

Стилът на учене се обособява в най-ранно детство, като до голяма степен се базира на личностните особености и психологичния тип на човека. Зависи също и от културните различия. Наблюдават се минимални различия между момичетата и момчетата при стратегиите, които те използват за учене.

Стилът на учене не бива да се бърка с нивото на когнитивни възможности на учениците. Например двама ученици, които имат различни когнитивни възможности, могат да имат еднакъв когнитивен стил, да учат най-лесно и най-ефективно по един и същ начин, но просто да постигат различни резултати. Различните нива на постижения се дължат на други фактори.

През последното десетилетие се налага модел, който разделя стила на учене в две различни категории:

холистичен-аналитичен стил – отнася се до това дали определен индивид преработва информацията на части или като единна цялост.

От Реформаторския блок настояват "парите следват ученика" да не изчезва

Моделът "парите следват ученика" не подлежи на промяна. Тази позиция зае заместник-председателят на парламентарната бюджетна комисия Ди...

вербално-образен стил – показва дали учещият преработва информацията вербално или си представя картини.

Тези катерории са по-подробно обяснени от Райдинг и Рейнър (1998).

Стилът на учене и представянето в училище

Стилът на учене е важен за образованието в няколко аспекта:

1. Влияе на представянето в училище.

Добрата комуникация в 10 стъпки. Как да научим учениците на ефективно общуване

Как да научим учениците на ефективно общуване? priobshti.se е виртуален център за приобщаващо образование и образователна подкрепа. Сай...

Например, ако на дете, което има по-скоро визуален стил на учене, материалът се представи както текстово, така и структуриран в таблица и/или с картинки, успеваемостта ще се увеличи с до 50 %. Постиженията обаче няма да се подобрят при дете, което има вербален стил на учене.

2. Има отношение към поведението на ученика.

Изследвания на Райдинг и Бъртън (Riding and Burton, 1998) показват, че стилът на учене има значение за поведението в класната стая. Резултатите посочват, че проблемното поведение е по-често срещано при момчетата, отколкото при момичетата и това се дължи на факта, че момчетата имат холистичен или вербално-холистичен стил, което е причина за това да изпитват емоционални или поведенчески трудности. Децата с холистичен стил (те подхождат „от общото към частното“) демонстрират в по-висока степен проблемно поведение от тези с аналитичен стил( Riding and Craig, 1999).

3. Съотнася се към стила на преподаване от учителя.

Начинът, по който учителите преподават е всъщност отражение на техния собствен стил на учене. И той най-вероятно няма да е подходящ за някои от децата в класа. Ето защо е необходимо учителите да включат в преподаването си широк спектър от различни техники, за да достигнат до повече ученици.

НС създаде Национален инспекторат по образованието

Народните представители създадоха Национален инспекторат по образованието. Това стана с приемането на част от последните промените в ...

Източник: Виртуален център за приобщаващо образование

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com