Спешно търсят над 170 учители по английски

50854
Спешно търсят над 170 учители по английски
Снимка: Thinkstock

Броени дни преди началото на учебната година в цяла България има недостиг на учители. Ресорното министерство търси да назначи повече от 1900 преподаватели.

Най-много преподаватели не достигат по английски език - 173 са незаетите места. Има дефицит на начални учители и учители по математика.

В Перник търсят учители

Десет свободни места за учители обяви Бюрото по труда в Перник. Търсят се предимно преподаватели по чужди езици - английски, френски, и...

Най-сериозен е проблемът в Бургас, Стара Загора и София-град. Ниското заплащане е една от причините за слабия интерес към професията. От години младите учители търсят реализация в частния сектор, където заплатите са по-привлекателни, информира bTV.

Заради липса на ученици, наесен десет училища затварят врати завинаги. Това са учебни заведение в малките, обезлюдени населени места.

Междувременно от днес се увеличават минималните основни заплати на учителите. Така хората с най-ниско възнаграждение – младшите преподаватели, педагогическите съветници и ресурсните учители и възпитатели ще получават не по-малко от 530 лева на месец.

Същевременно между 20 и 80 учители се борят за място в най-желаните училища в София, информира БНТ.

Огромен недостиг на учители преди старта на новата учебна година

Проблемите в българското образование се задълбочават все повече, като един от най-сериозните е огромният недостиг на учители. Директори...

Въпреки, че учителите не са от добре платените професии наплив има, но не навсякъде. В столицата традиционно борбата за едно учителско място е голяма. Тук например в Търговско-банковата гимназия заплатите на учителите са сред най-високите в страната, може би и затова проблем с намирането на добре подготвени кадри нямат.

Традиционно в Търговско-банковата гимназия не само напливът на ученици, а и на учители е голям. Тази година обявили 5 свободни места за преподаватели по английски, физкултура и информатика. Така за едно място на конкурс се явили 60 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование