Софийската математическа гимназия вече е първа по бал

19365
Софийската математическа гимназия вече е първа по бал

Влизането след 7-и клас в Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" тази година ще е най-трудно, съобщава "Сега". Най-желаните специалности в столицата са в 164-та испанска гимназия и в Националната финансово-стопанска гимназия. Цели 34 от паралелките в София пък ще бъдат закрити.

Това са част от резултатите от първото класиране на седмокласниците в столицата, което бе обявено днес, обобщава в. "Сега".

СМГ и Английската гимназия в Бургас превъртат интернета с близо половин милион гласа

Надпреварата между учениците от Софийската математическа гимназия и Английската гимназия в Бургас на loop.bg събра почти половин милион...

91-ва немска гимназия, която в последните години е най-желана от учениците, отстъпва мястото си на СМГ. Най-високият минимален бал в езиковото училище е 34.024, докато математическата гимназия приема с поне 34.263. На трето място по бал е 73-то СОУ "Владислав Граматик" (33.33), на четвърто - Първа английска гимназия (32.34), а на пето - Втора английска (32.23). В Топ 10 на най-желаните училища след 7-и клас, в които се влиза най-трудно, са още 164-та испанска гимназия, 9-а френска, 22-ро СОУ "Георги С. Раковски", както и 35-о СОУ "Добри Войников" и 133-то СОУ "А.С. Пушкин"с равен бал от 30.11.

Като цяло минималният бал тази година е паднал леко. Ако през 2014 г. най-високият минимален бал е бил 34.502 (в 91-ва немска), през 2015 г. той се понижава до 34.263 (СМГ). Причините за това може да се търсят в многото двойки т.г. на националното външно оценяване по математика, с резултата от което се кандидатства за гимназия, коментираха от столичния Инспекторат по образование.

Пак на слабите оценки се дължи в голяма степен и закриването на цели 34 паралелки - 17 профилирани (9% от всички) и още толкова професионални (17% от всички), обясни шефката на РИО-София Евегения Вълкова. За сравнение - през 2014 г. закритите паралелки в столицата бяха едва 7. Допълнителна причина за по-малкото паралелки е и броят на учениците, завършващи 7-и клас, които тази година са с около 500 по-малко от миналата.

Най-желаните паралелки са тези с изучаване на испански и английски език в Испанската гимназия и специалността "Икономика и мениджмънт" с изучаване на английски във финансово-стопанската гимназия. По-висок интерес тази година има и към чуждоезиковата паралелка в румънската гимназия "Михай Еминеску".

Математиците от СМГ с 4 златни медала в състезанието в Южна Корея

Отборът на Софийската математическа гимназия (СМГ) спечели 8 медала от Международното състезание по математика в Южна Корея (Korea Inte...

От общо 6700 кандидати 6497 са класирани на първия етап. 203-ма от тях не са класирани, защото не са посочили достатъчно на брой желания. 889 души пък изобщо не са подали заявления за кандидатстване, вероятно защото са сметнали, че успехът им е твърде нисък за желаната от тях специалност. 291 са незаетите свободни места, останали след първия етап на класиране. От столичния инспекторат посъветваха младежите да записват повече желания, тъй като така вероятността да бъдат приети става по-голяма. Един от учениците например е посочил в заявлението си цели 141 желания.

От надпреварата за елитните столични гимназии тази година отпаднаха 2500 седмокласници заради двойки, изкарани на националното външно оценяване. Скъсани на изпита по български в столицата бяха 1000 деца, а по математика - 1500. За тях остава възможността да кандидатстват след 8-и клас.

Сред закритите паралелки пък са тази по изкуство и хореография в 140-о СОУ "Иван Богоров", чуждоезиковата с английски и италиански език в 105-о СОУ "Ат. Далчев", "кетъринг" в професионална гимназия "Алеко Константинов" в Банкя, информационни технологии в 27-о СОУ "Акад. Г. Караславов" и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com