Смут в интернет: Помагало учи първолаците да пишат "педераст", "стриптийз" и "дашен"

100663
Смут в интернет: Помагало учи първолаците да пишат "педераст", "стриптийз" и "дашен"

Гневни родители и експерти по български език изразяват възмущението си в интернет заради учебно помагало по правопис, раздадено на първокласници, в което на малчуганите е предложено правилното изписване на думи като "педераст", "стриптийз" и "дашен".

Във Фейсбук групата "Нови филолози" пост разкрива съдържанието на въпросното помагало, което се нарича "Лесен правопис. Учебно помагало за малки и големи" с автори Неда Милева и доц. Лиляна Василева.

Думите, които е преценено, че е важно да се знаят и изписват правилно, са например: педераст, боклук, бракма, негър, недъгав, зяпльо, идиот, изрод, мушмурок, тъпанар, чорльо, цървулан, скудоумен, кюмюр, калабалък, бръмбазък, смърдеж, смърдя, усмърдявам, будалкам, бардак, резил, платоничен, дашен, жартиера, сутиен, съблазън, бременност, стриптийз, екшън, стендбай, суитшърт, риалити, татуировка, чейндж, шоу, шоута, хип-хоп, ноу-хау, мач реванш, хеттрик и шорттрек.

Колективът на изданието е включил и технически пособия, които вероятно ще са от полза на малчуганите: двуцевка, втулка, пеленгатор, жлеб, обтегач, каптаж, куплунг, лайстна, тенекеджийница, фасонка, фасонки, префасонирам.

Има и по-сложни думи, които обаче умните първолаци също е важно да усвоят: зефир, континуум, структуроопределящ, луминисценция, пиктограма, куртоазия, темпорален, овчедушен, бяло-зелено-червен, магнитуд, невропатологичен, ферментационна, политико-икономически, бранденбургски, звуконепроницаем.

На първите страници на самото помагало е упоменато, че  "Тази книжка е полезна както за първолачетата, така и за техните батковци, каки, майки, бащи, та дори и за някои баби и дядовци".

През септември беше съобщено, че Cartoon Network в партньорство със Столична Община ще раздаде специализирани учебни помагала на всички първокласници в София. Обявената цел на учебните книжки ''Лесен правопис'' бе да помагат на децата да пишат правилно, като те съдържат и кратък речник на най-често грешените думи в българския език.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование