Служебният кабинет даде 3 134 000 лева за култура и спортни стипендии

34650
Служебният кабинет даде 3 134 000 лева за култура и спортни стипендии
Снимка: БГНЕС

На днешното си редовно заседание служебното правителство взе три решения, с които отпуска повече средства за култура, образование и спорт.

С първото решение правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата и трансфери по бюджетите на общини в размер на 290 728 лева общо. Средствата са предвидени в централния бюджет и са предназначени за обновяване на фондовете на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", на регионалните и на общински библиотеки.

Финансирането от правителството ще позволи закупуването на нова литература, културна и литературна периодика и други съвременни информационни източници за фондовете на библиотеките.

Михаил Миков: Държавата е длъжник на четящите хора

Държавата е длъжник на четящите хора. Това призна лидерът на БСП Михаил Миков на среща със студентите, на която се запозна с проблемите...

С второто решение служебният кабинет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта в размер на 44 550 лв. за изплащане на стипендии на учениците от държавните спортни училища. Средствата са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. С тях ще бъдат стимулирани 77 ученици за постигнати високи спортни резултати през първото полугодие на 2014 г.

Програмата беше приета през април тази година. Тя предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания в национални и международни конкурси, състезания и олимпиади, чрез еднократно финансово подпомагане и едногодишни стипендии.

С третото решение правителството предостави допълнителен трансфер по бюджета на СУ "Св. Климент Охридски" в размер на 2,8 млн. лв. Средствата са за извършване на основни ремонти на сгради на университета.

Най-старото висше училище в страната се грижи за девет сгради – недвижими културни ценности, и за 10 други паметници на културата, строени през ХІХ и ХХ век. Състоянието им по отношение на енергийна ефективност, инсталации, фасади, дограма и естетичен вид е тежко и те се нуждаят от неотложни ремонти, което изисква значителен финансов ресурс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование