Ще има ли гражданско образование за всички класове?

25758
Ще има ли гражданско образование за всички класове?
Снимка: Thinkstock

Предложението в училище децата да учат какви са гражданските им права бе направено от образователни експерти още в края на миналата година, но то вече получава подкрепа и от депутати, съобщава Нова телевизия.

Знанията, които ще трупат децата по предмета "гражданско образование" ще са различни за всеки клас. Например най-малките може да се обучават за това защо трябва да пресичат на зелено. А колкото по-големи стават ще влизат в теми като защо да гласуваме, защо и как да протестираме и какво работят различните институции у нас.

Нов предмет ще вдига гражданската култура на децата

Защо да гласуваме, как да протестираме, за какво да тормозим чиновниците и какво работят различните институции. Отговорите на тези и др...

И в момента децата имат гражданско образование. Учат го основно в 11 и 12-ти клас и е разпределено в различни предмети. Опитът обаче не стигал. Сега спорът е, ако бъде въведено, дали да е задължително заложено в програмата за всички класове или да се избира по желание. Според учениците такъв предмет трябва да има.

Вече има предложения дори да има матура по предмета. Първо обаче трябва да стане ясно дали ще влезе в програмата и под каква форма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com