Шест кандидати се борят за едно място в НАФТИЗ

21291
Шест кандидати се борят за едно място в НАФТИЗ
Снимка: Ранобудните студенти - НАТФИЗ

Започнаха кандидат-студентските изпити в Националната академия за театрално и филмово изкуство.

По традиция, най-много са желаещите за специалността „Актьорско майсторство".

Там за едно място се борят шестима души. 312 души кандидатстват за тази специалност.

Въвеждат нов план на обучение в НАТФИЗ

Въвеждаме нов план на обучение в НАТФИЗ от следващата учебна година. Това каза проф. Любомир Халачев, ректор на Националната академия з...

От тях 229 за драматичен театър, а 82 - за куклен, съобщи Нова телевизия. Изненадата тази година е големият интерес към специалностите „Театрознание" и „Кинознание".

"Най-малко 50% от кандидат-студентите са младежи, които никога не са ходили на театър или са посещавали такива събития случайно. Любопитното е, че те нямат трайно създадени интереси към театъра като изкуство, но това е парадокс, с който вече сме се примирили", каза в ефира на ТВ7 проф. Здравко Митков. Той призна, че тази година желание за актьорска кариера изявява много различно младо поколение.

"Едно време разпитвахме кандидат-актьорите имат ли любим актьор, колко театрални представления са гледали, а сега престанахме да задаваме подобни въпроси. Моето предположение за лекото увеличение на желаещите е "популярността" на сериалите. Младите се заблуждават, че това да застанеш пред камерата и да промърмориш нещо, което половината публика не разбира, е достатъчно, за да станеш "звезда".

Аз съм по-взискателен към говорната култура, към това да преодолеят диалектите и за съжаление никой не им е казал, че трудно биха се реализирали като професионални актьори. Обичам мислещи хора, хора, които не са дресирани да изпълнят материалите и които са си избрали материал по собствен вкус и изразяват себе си в материала. Предпочитам не толкова обиграно изпълнение, колкото да е искрено и честно и да видя проявата на личността зад авторовите думи", каза още Митков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com