Шефът на Сметната палата: Не е ясно за какво СУ е изхарчил 10 млн. лева

6594
Шефът на Сметната палата: Не е ясно за какво СУ е изхарчил 10 млн. лева

Има едно салдо от 10 млн. лева във финансовия отчет на Софийския университет, зад които няма аналитична отчетност. Това каза Цветан Цветков, шеф на Сметната палата, пред bTV. За тази година субсидията на учебното заведение е 47 млн. лева.

По думите на Цветков не е ясно за какво са разходени тези 10 млн. лева. Става въпрос за активи, най-вероятно предмети. Може да са бюра, компютри, автомобили, предположи одитор номер едно на България, но не даде категорична оценка за какво всъщност са отишли тези пари.

СУ: Атаката срещу университета продължава, защо Сметната палата е с друго становище?

Създава се впечатление, че атаката срещу най-авторитетното висше училище в България продължава, доколкото в доклада с оценката на екип...

Преди дни Сметната палата отказа да завери отчета на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2014 година. Според одитния орган, Алма Матер не дава в документа „вярна и честна представа” за финансовото си състояние. Цветков допълни, че е назначен одит за съответствие на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

„До момента от университета отказват съдействие и писах писмо на Ректора, че ще му бъде наложена глоба ако не съдействат”, заяви Цветков, който уточни, че глобата може да е до 1000 лева. По думите му ще се проверят обществените поръчки и управлението на имуществото.

Дали Софийският университет е действал през просото - за ваучери за храна на служителите са платени над 600 000 лева на една фирма без обществена поръчка. Това е законово нарушение, призна образователният министър Тодор Танев. А в края на 2014-та година държавата дава 3 млн. лева за оборудване за лаборатория - целева субсидия, която не може да бъде харчена за друго. Парите не са платени, а според Танев средствата са отишли за заплати, но като документ това не е открито от Сметната палата. "Обадете се на моя приятел Христо Иванов да арестува университета", беше краткият коментар на Танев. Той оправда финансовата мъглявина в СУ с недостатъчното пари от държавата. Когато нямаш, започваш да лавираш и да търсиш възможности, каза той.

Според източници на bTV СУ дължи на държавата 8 цифрена сума пари за данъци. „За нас е важно тези данъци да са ощетоводени правилно”, допълни Цветков. Той припомни и, че предишните два финансови отчета на университета са заверени от Сметната палата с големи резерви.

Сметната палата: Одитът на СУ не дава вярна и честна представа за финансовото състояние

Сметната палата отказ да завери финансовия отчет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 2014 година, съобщиха от Палатата. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование