Сериозни бонуси за добрите директори на училища

38549
Сериозни бонуси за добрите директори на училища
Снимка: Thinkstock/ Guliver

До 900 лв. бонус за добра работа може да получат директорите отличници. Това предвижда проект на постановление, който служебният министър Румяна Коларова се очаква да внесе на следващото правителствено заседание. Близо 5 милиона лева ще си разделят управниците на училища и детски градини, обясни главният секретар на просветното ведомство Красимир Вълчев. Средствата за бонусите са осигурени от вътрешни за системата икономии - непохарчени пари по програмата „Учене през целия живот“. Наградите се раздават за шеста година, като обичайно са колкото средно директорско възнаграждение. То зависи от големината на училището и е между 600 и 1200 лв.

Кой колко пари ще получи ще решат специализирани комисии към регионалните инспекторати по образованието. За всеки се попълва отделна карта и въз основа на получения резултат се определя сумата, която ще вземе. „Критериите включват както финансови фактори - например колко добре се управлява бюджетът, така и качествени - какви резултати постигат възпитаниците на училището“, уточниха от просветното ведомство. Очаква се бонуси да получат и учителите. В момента обаче все още текат разчети за това каква сума ще могат да си поделят преподавателите. По закон всеки учител получава малка добавка по Коледа, на първия учебен ден и около 24 май. Дори при това положение обаче възнагражденията на педагозите остават едни от най-ниските.

Странните бонуси за служителите в Apple и Facebook

От януари следващата година компанията Apple ще започне да заплаща цената за замразяване на яйцеклетки на служителките си. Подобна прак...

Минималната заплата за начинаещ преподавател е 500 лв., а старши учителите може да стигнат и до 800 лв. И миналата година педагозите не получиха увеличение на заплатите поради липса на средства. Синдикатите и министерството успяха да си стиснат ръцете само за по-висок долен праг на надниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование