Само 10% от децата бежанци учат у нас

29856
Само 10% от децата бежанци учат у нас
Снимка: Getty Images/Guliver

Само около 10% от децата на бежанците у нас посещават училище. Всички останали живеят изолирани и нямат реален шанс за интеграция.

Дори да искат, децата на бежанците трудно могат да учат. Законът предвижда да представят бележка за завършен клас. Много от тях обаче нямат документи.

Бежанците плащат по 500 лева за адрес, за да могат да отидат в ЕС

До 500 лева плащат бежанци, за да бъдат регистрирани на адрес. Процедурата е необходима, за да получат чужденците лични документи и д...

„Нашето предложение е децата да бъдат записани в съответния клас по възраст и да видим трябва ли да наваксва с програмата, за да доучи, за да не остава извън училищната система”, коментира образователният министър Анелия Клисарова.

В България живеят около 2000 деца на бежанци. Ако не бяха стигнали до тук, някои от тях може би нямаше да оцелеят. Във Военна рампа живеят 284 деца. Нито едно от тях не ходи на българско училище. Родителите не са мотивирани да изпращат децата си да учат - България е само трамплин към Западна Европа.

Изложба в столичното 18-то училище прави опит да стимулира децата да започнат да учат. С подкрепата на УНИЦЕФ снимките ще бъдат показани и на други места.

Шинда, Сали и Нур са сред 80-те момичета и момчета, които ходят на училище. „Избягахме с мама и татко от Сирия, заради войната. Тук съм от 4 месеца. Много ми липсват приятелите от училище до нашата къща. Мечтая си за нови приетели и уроци. Надявам се, че един ден войната ще свърши и ще поканя новите си приятели на гости в Сирия”, казва Нур.

Броят на сирийските бежанци в Ливан надхвърли 1 милион

Броят на сирийците, регистрирани като бежанци в Ливан надмина 1 милион души, съобщават от агенцията по бежанците към ООН, предаде БГНЕС...

Източник: БТВ

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com