СУ с най-висок рейтинг в 21 направления

44914
СУ с най-висок рейтинг в 21 направления

Софийският университет е с най-висок рейтинг в 21 направления. Следват Медицинският и Техническият университет в София, които имат водещи позиции в класациите по 5 направления. Химикотехнологичният и металургичен университет води в 3 класации.

Данните са на Министерството на образованието и науката за рейтинговата система на висшите училища.

Само СУ влиза в топ 800 на най-престижните и добри университети в света

Само едно българско висше учебно заведение се намира в топ 800 на годишната класация за качеството на университетите по света – Q...

Данните в системата за 2014 година показват, че средният осигурителен доход на завършилите висше образование е 867 лева, а делът на регистрираните безработни сред тях е около 4%. По-малко от половината наети висшисти работят на позиция, за която се изисква висше образование - 46 на сто.

Един от авторите на изследването Георги Стойчев посочи най-често срещаните професии в направление "Информатика и компютърни науки" - една от най-желаните специалности.

"На първо място са специалисти по информационни и комуникационни технологии - близо 43% от завършилите. На второ място - специалисти по природни и технически науки в това професионално направление, за което толкова често срещаме информация в медиите за липса на кадри", заяви той.

Най-ниска безработица - под един процент, и най-висока степен на приложение на придобито висше образование - над 90 на сто, се наблюдава сред завършилите медицина, фармация, стоматология и военно дело.

Софийският университет приема документи за допълнителен прием

От днес до 17 септември се подават документи за участие в допълнителния прием на студенти в Софийския университет "Свети Климент Охридс...

"Проблемът на нашето висше образование не е, че произвеждаме много студенти, за които няма работни места на пазара на труда. Имаме сгрешена структура на висшето образование. Рационализирането на тази структура може да доведе до повишаване на ефективността на публичните и частни инвестиции", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование